Bøllebank til norske kroner

Den seneste tids markedsuro har forstærket tendensen til svækkelse af den norske krone, der nu er på det laveste niveau over for danske kroner i år. Det sker, selvom der indtil videre er udsigt til norske renteforhøjelser allerede i september. Spørgsmålet er nu, om deltavarianten også vil ødelægge denne plan?

Faldet i norske kroner siden april er blevet forstærket af de seneste dages markedsuro og faldende oliepriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke nok med, at det stigende danske smittetal har kastet grus i mange norske familiers rejseplaner i Danmark, men nu er den norske krone også faldet markant. Det nuværende niveau på cirka 70 danske øre for en norsk krone er det laveste i år.

Det gik ellers så godt. Genåbningen fra årsskiftet i USA og udsigten til massiv finanspolitisk medvind fik oliepriser og aktiekurser til at stige. Norske kroner klarer sig som regel godt, når der er den slags medvind på de finansielle markeder og nåede i april helt op i nærheden af 75 danske øre for en norsk krone.

Siden da er det gået ned ad bakke for kronen på trods af, at den norske nationalbank, Norges Bank, er blevet langt mere fast i mælet om, at den pengepolitiske rente er på vej op. På mødet i juni blev første renteforhøjelse planlagt til september med yderligere tre forhøjelser det kommende år. Dette vil i givet fald gøre Norge til et højrenteland blandt de vestlige lande, hvilket normalt burde føre til en stærkere valuta.

Kronesvækkelsen har fået ny næring af de seneste dages frygt for deltavariantens påvirkning af de økonomiske udsigter. Det har givet et stort fald i olieprisen, der er blevet forstærket af de olieproducerende landes beslutning om gradvist at forøge produktionen. Prisen på en tønde nordsøolie er på en uge faldet fra over 76 dollar til 69 dollar. Uroen i aktiemarkederne har dog også spillet en vigtig rolle – det samme har en styrkelse af den amerikanske dollar.

Den svækkede krone betyder ikke kun, at udlandsrejser bliver dyrere, men også at importerede varer stiger i pris. Selvom de økonomiske udsigter således er lidt svagere, end Norges Bank forventede i juni, kan inflation vise sig at blive højere. Den tørre sommer betyder også, at elpriserne er 75 procent højere end sidste sommer, så mens ejerne af benzinbiler har fået billigere brændstof, er det blevet markant dyrere for Norges mange ejere af elbiler at fylde batteriet.

I de kommende måneder vil to overordnede forhold drive norske kroner. For det første er der de globale udsigter. Hvis den nuværende markedsuro og frygt for økonomisk svaghed bider sig fast, vil det fastholde et pres på kronen. Omvendt vil lysere udsigter kunne give et løft.

Dertil kommer reaktionen fra Norges Bank på den seneste uro. Vil der til september være så tilpas megen ro, at man vil begynde at hæve renten?

Det norske boligmarked har de seneste par måneder været lidt mere roligt efter en periode med turbostigninger, men der er ingen tvivl om, at Norges Bank stadig er bekymret for en fortsat gældsopbygning i husholdningerne. Derfor er kursen indtil videre sat mod renteforhøjelser fra efteråret. Også her er deltavarianten den store ubekendte, der kan skabe nok så meget ravage.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør