BNP-tal overrasker - men dansk økonomi er på gyngende grund

Nye tal fra Danmarks Statistik tidligere i dag indgydede et håb om en dansk økonomi i bedring. Men der er grund til at tage alle mulige forbehold.

Økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (R), skal ikke glæde sig for tidligt over nye overraskende BNP-tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for tiden stor usikkerhed om, hvorvidt dansk økonomi er på vej mod bedre tider, eller om de senere års dødvande fortsætter et godt stykke tid endnu – og måske i værste fald trækker ud i flere år.

De bedste og mest sikre bud på, hvilken vej vinden blæser på det økonomiske område, kommer fire gange om året fra Danmarks Statistik, når de udsender det særlige nationalregnskab.

Det leverer samlede tal for både forbruget, eksporten, importen, investeringer, beskæftigelsen samt den samlede udvikling i bruttonationalproduktet (BNP). Det går derfor for at være lidt af en facitliste for, hvad der sker herhjemme.

Problemet er bare, at der er ganske stor usikkerhed om tallene. Et lille eksempel på det så man i andet kvartal i år, hvor Danmarks Statistik først oplyste, at der havde været et fald i BNP på 0,3 procent. Det satte alle alarmklokker i gang og trak de helt store overskrifter. Få uger senere blev det overraskende dårlige tal pludseligt justeret op til plus 0,2 procent. Siden er det så justeret ned igen til plus 0,1 procent med de tal, der kom i går.

Noget tilsvarende er set for hele 2013. Her talte de første bud på en økonomisk vækst på 0,4 procent. Men det er nu ændret til et direkte fald i velstanden sidste år på 0,5 procent. Altså en ganske betydelig forskel, når alle spejder efter selv bare mindre tegn på bedre tider.

Nu siger Danmarks Statistik så, at der har været et plus på 0,5 procent i tredje kvartal. Belært af erfaringen fra bare de sidste få kvartaler er der god grund til at tage de tal med alle tænkelige forbehold.

Sandsynligvis kommer der ikke bare små, men store revisioner af tallene inden længe. Noget tyder nemlig allerede nu på, at der er kuk i et eller andet, når væksten især holdes oppe af stigende investeringer i erhvervslivet samtidig med, at både eksporten og forbruget dykker. Også på andre områder ser mere tekniske ting direkte mystiske ud.

Interessen for, hvordan det går med den hjemlige økonomi, vil med sikkerhed blive endnu større i den nære fremtid, hvor et folketingsvalg nærmer sig. Efter nu syv år med alvorlig krise, kan den aktuelle udvikling i dansk økonomi let blive et af valgkampens vigtigste temaer.

Derfor er pålidelige og hurtige tal for udviklingen i dansk økonomi noget nær livsvigtige, hvis demokratiet skal fungere optimalt, og debatten finde sted på det bedst mulige grundlag.

Usikkerheden om dansk økonomi hænger ikke kun sammen med, at statistikkerne driller for tiden, efter de er blevet lagt om. Det kniber i høj grad også med at få sat skub i tingene i det øvrige Europa. Faktisk er der på det sidste indløbet en hel vifte af nyheder fra Tyskland, som bestemt ikke peger i den rigtige retning. Det er en alvorlig sag for Danmark, da det er vores største eksportmarked.

Frankrig og Italien er også under pres. Dertil kommer den hjemlige usikkerhed, hvor mange både private og virksomheder holder igen på grund af de senere års langtrukne krise.

Der er med andre ord usikkerhed hele vejen rundt, hvilket bestemt ikke er det bedste grundlag for vækst og økonomisk fremgang.