Blød landing på boligmarkedet

Priserne bremsede op på det danske boligmarked i 4. kvartal sidste år. Økonomerne vil ikke afvise, at der nogle steder kan komme yderligere fald, men de mener, at der er tale om en blødlanding uden den store dramatik.

Festen er ved at være forbi på det danske boligmarked, men der er foreløbig lagt op til en blød landing uden de store tømmermænd. Sådan lyder det fra en række analytikere efter at Realkreditrådet netop er kommet med de nyeste tal for priserne på ejerboliger.

Statistikken viser, at der var tale om en opbremsning i 4. kvartal sidste år. Parcel- og rækkehuse og fritidshuse er steget med beskedne 0,9 og 1,1 pct. i forhold til 3. kvartal, mens ejerlejlighederne er faldet med 1,6 pct. Prisændringerne pr. kvartal er på det laveste niveau siden starten af 2003.

Tallene var ventet med stor spænding, fordi der netop nu er et rekordstort antal boliger til salg og fordi mange ejendomsmæglere har talt om store afslag i udbudspriserne. På den baggrund mener både Realkredit Danmark, BRF kredit og flere af bankerne, at udviklingen ser så grim ud, som man kunne have frygtet.

- Dagens tal er de første håndfaste fakta, der viser at nye tider på vej på boligmarkedet. 60% flere boliger udbudt til salg indenfor de seneste 12 mdr. og en betragtelig stigning i den korte rente sætter sine spor på boligmarkedet. Omvendt er arbejdsmarkedet fortsat stærkt og husholdningernes indkomster stigende, siger seniorøkonom i Jyske Bank Peter Skøttegaard Øemig.

- Det vil understøtte boligmarkedet. Vi forventer derfor ikke, at boligpriserne som helhed begynder at falde, men enkelte segmenter og regioner risikerer prisfald, siger Peter Skøttegaard Øemig.

Cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund er helt enig. Hun hæfter sig blandt andet ved, at priserne på ejerlejligheder i København er faldet mere end landsgennemsnittet.

- Vi kan ikke afvise, at der vil komme yderligere fald i København, når det gælder ejerlejligheder. I slutningen af sidste år er der i gennemsnit givet afslag i udbudspriserne på 130.000 kr. Hvis det omregnes til en 80 kvm-lejlighed i København svarer det til, at den er faldet med 110.000 kr. i pris i 4. kvartal sidste år. Men man skal tænke på, at den pågældende lejlighed i Hovedstaden stadig er meget dyr, siger Ulrikke Ekelund.

Hun mener i det hele taget, at den igangværende afmatning på boligmarkedet betragtes som en naturlig reaktion på stigende renter og flere års ekstraordinært store prisstigninger