Blodrøde tal fra britisk økonomi

Storbritannien nærmer sig økonomisk tilbagegang. Væksten aftog kraftigt i 4. kvartal med fald i aktiviteten i både byggeri og industri. Siden nytår er usikkerheden om et hårdt Brexit tiltaget og et direkte fald i den samlede aktivitet kan ikke udelukkes.

Brexitkæmperen Nigel Farage er igen på krigsstien med ønsket om en ultrahård Brexit. Britiske virksomheder og økonomi betaler nu prisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir

Britisk økonomi gik ud af 2018 med røde tal over hele linjen. Væksten i den samlede økonomi aftog til 0,2 pct. i forhold til 3. kvartal. Samtidig viser månedsindikatorer, at afmatningen er tiltaget mod slutningen af året med et direkte fald i december.

Det var som så ofte i Storbritannien servicesektoren, der leverede et positivt bidrag til den økonomiske aktivitet, mens produktionen faldt kraftigt i både byggeriet og industrien. Boligbyggeriet leverede et negativt bidrag til den økonomiske aktivitet for første gang siden 2013. Industrien er blandt andet ramt af lavere global efterspørgsel efter biler, men samtidig betyder Brexit, at producenterne har skåret mere i produktionen i Storbritannien end andre steder.

Endnu et krisetegn på britisk økonomi er erhvervsinvesteringerne. Faldet er accelereret i løbet af året og var i 4. kvartal fire procent lavere end året før. Det reducerer ikke kun den økonomiske aktivitet her og nu, men reducerer også produktionskapaciteten i britisk økonomi fremadrettet.

Den kraftige afmatning og ikke mindst faldet i erhvervsinvesteringerne kom på et tidspunkt, hvor der var stigende usikkerhed om risikoen for et hårdt Brexit, men dog stadig en vis optimisme. Britisk erhvervsliv har ikke fået en afklaring, tværtimod tyder meget på, at spørgsmålet om »deal or no deal« først falder på plads i sidste øjeblik. Derfor er det nu tid til panik.

Importen er givetvis eksploderet i januar i takt med, at både private og offentlige myndigheder har fyldt lagrene. Men samtidig må man forvente, at udlandet er tilbageholdende med at lægge ordre i Storbritannien. Det er ikke kun EU, der ikke kender de fremtidige forhold: langt de fleste lande, som EU har handelsaftaler med, har endnu ikke lavet en aftale med Storbritannien om, hvordan man skal handle fremadrettet. Indeværende kvartal kan meget vel give det største fald i britisk økonomi siden finanskrisen.

Ulrik Bie er Berlingskes økonomiske redaktør