Blodrøde aktiemarkeder: Donald Trump skruer op for presset – og nu svarer Kina igen

De kinesiske myndigheder har hævet straftolden på amerikanske varer for 60 mia. dollar og trodser dermed præsident Donald Trumps advarsel om ikke at svare igen. Det betyder også, at den retoriske optrapning vil få yderligere næring i de kommende dage. Det kan tage tid, før de to parter igen kan tale sammen. Aktiemarkederne bløder.

USAs præsident, Donald Trump, har i klare vendinger advaret Kina om ikke at gengælde de forhøjede amerikanske toldsatser. Det har kineserne nu gjort, og en yderligere optrapning af handelskrigen venter forude. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix

Så blev der skruet yderligere op for handelskrigen både i forhold til indhold og retorik. Efter måneder med handelsoptimismen er dommen faldet hårdt og brutalt på aktiemarkederne, der verden over mandag eftermiddag er dybt i rødt. Det rammer blandt andet vores store pensionsopsparinger. Også vores eksportvirksomheder kan blive hårdt ramt.

Sammenbruddet i forhandlingerne mellem USA og Kina i fredags blev i lighed med tidligere lejligheder fulgt af forsonende toner fra Beijing, men lidt hårdere udmeldinger fra Washington. I løbet af søndagen fik USAs præsident, Donald Trump, dog for alvor skruet op for Twitter-aktiviteten og sendte det ene udfald efter det andet mod kinesisk handelspolitik – men fastholdt det nære venskab med den kinesiske præsident, Xi Jinping.

En lige højre fra Kina

Resultatet kom i løbet af mandagen i kinesiske medier, hvor regeringskilder og tidligere ministre tog bladet fra munden: Som tidligere minister Wei Jianguo udtalte i South China Morning Post. »Kina vil ikke kun kunne opføre sig som en kungfu-mester i forhold til amerikanske påfund, men kan også levere et dødeligt stød som en erfaren bokser.«

Retorikken har været klar: Pres os for hårdt, og vi slår hårdt igen. Det er helt nye toner fra Beijing.

Det fik ikke den amerikanske præsident til at holde igen, og mandag morgen amerikansk tid – lang tid før Washington vågnede – havde Trump allerede advaret Kina mod at gengælde den amerikanske forhøjelse af straftolden fra ti til 25 pct. på kinesiske varer til en værdi af 200 mia. dollar.

Men Kina kunne ikke sidde den amerikanske optrapning overhørig. Derfor meddelte de kinesiske myndigheder, at man også hæver straftolden. Ifølge China Global vil det omfatte 5.140 amerikanske produkter, hvor tolden vil blive hævet til maksimalt 25 pct. Straftolden træder i kraft 1. juni, hvilket passer nogenlunde med den amerikanske tidsramme. Kina har tidligere hævet straftolden på amerikanske varer i forbindelse med amerikansk told på stål og henover sommeren i to runder på i alt 50 mia. dollar.

Kina er simpelthen ved at løbe tør for amerikanske varer at lægge told på. Undtaget er – ligesom sidst – blandt andet råolie og Boeing-passagerfly. Til gengæld er der højere straftold på blandt andet flydende naturgas, som amerikanske producenter rigtigt gerne vil eksportere til Kina. Kina hæver også importtolden til 25 pct. på sjældne jordarter, der anvendes i højteknologiske produkter såsom mobiltelefoner. Kina er suverænt verdens største producent af sjældne jordarter, og et af Kinas supervåben i handelskrigen er en eksporttold, der vil ramme den amerikansk teknologiindustri hårdt.

Den kinesiske valuta er også en brik i spillet, hvor myndighederne ikke har grebet ind over for den igangværende svækkelse. Den kinesiske valuta, yuanen, er svækket over en procent i løbet af mandagen, men tre procent siden Trump i søndags tabte tålmodigheden. Kinesiske aktier er også hårdt ramt.

Hvad så nu?

Som en goodwill-handling i forbindelse med handelsvåbenhvilen i december begyndte Kina igen at købe råolie, sojabønner og andre landbrugsvarer. Det kan nemt være slut med det. Det kan også være, at kinesiske flyselskaber nu bliver opfordret til at undlade at sende ordrer til Boeing, der i forvejen er ramt hårdt på det kinesiske marked som følge af Boeing 737 Max-problemerne. Der er også en lang række måder, hvor man generer import og produktion (hyppige miljøinspektioner kan være ganske forstyrrende).

Det er næsten kun et spørgsmål om tid, inden de højere toldsatser og den hårdere retorik fra Beijing vil udløse et modstød fra præsident Trump. Det er sådan, han altid fungerer – og også derfor, Kina hidtil har valgt en forsigtig strategi. Trump har allerede sat gang i processen med at indføre straftold på den resterende import fra Kina på varer for ca. 300 mia. dollar. Det betyder også, at det bliver stadig sværere for begge parter at nå til enighed, og der skal nok gå lidt tid, inden man overhovedet tager næste runde i forhandlingerne.

Det kan blive helt afgørende, at præsidenterne Trump og Xi får mulighed for at tale sammen bilateralt ved G20-topmødet i juni.

EU og Japan er helt enige med præsident Trump i målet om, at Kina skal ændre sin udviklingsstrategi, men der hører enigheden også op. Vi venter desuden fortsat på, at præsident Trump skal bestemme sig for, om der skal straftold på europæiske og japanske biler. Det kan åbne en helt ny front i den amerikanske handelskrig med resten af omverdenen. Historiske erfaringer tilsiger, at man skal holde sig fra en tofrontskrig. Trump ville ikke være den første statsleder, der vurderede, at »plejer« ikke gælder for ham.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør