Blodige opgør om pensioner i Europa

Intet emne fører til voldsommere demonstrationer i Europa end forringelser af pensioner. Men befolkningsudviklingen i Europa betyder, at der skal flere reformer til i de kommende år.

Unge franskmænd demonstrerer mod pensionsreformer Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU

Gang på gang er det endt med voldelige protester i gaderne, når Europas regeringer i disse år forsøger at få gjort op med uholdbare pensionssystemer.

Ikke mindst i sydeuropæiske lande som Grækenland, Italien og Frankrig udgør de samlede pensionsudgifter en meget stor andel af landenes økonomi – så meget som 16,2 procent af BNP i Grækenland i 2013 ifølge den seneste opgørelse fra Eurostat. Og med en fortsat aldrende befolkning de kommende årtier bliver der færre og færre til at betale for flere og flere, der er på pension. Der er derfor ingen vej udenom at hæve pensionsalderen eller skære i pensionerne – eller gøre begge dele.

Ingen steder er opgøret om pensionerne voldsommere i øjeblikket end i det kriseramte Grækenland, hvor rigtig mange går tidligt på pension med klækkelige udbetalinger fra staten.

Grækenland har som modydelse for redningspakkerne fra de øvrige eurolande og Den Internationale Valutafond (IMF) allerede gennemført en del pensions- reformer, som har ført til optøjer i gaderne. Men befolkningsudviklingen de kommende årtier vil kun forværre det økonomiske mareridt for Grækenland. Kravet om yderligere pensionsreformer er derfor afgørende fra kreditorernes side, hvis Grækenland skal have adgang til flere milliarder fra redningspakkerne. Det vil den nye græske regering dog ikke være med til, og pensionsknasten spiller derfor en central rolle i det aktuelle græske drama.

Generalstrejke i Belgien

Voldsomme demonstrationer kender man også alt til i Frankrig, hvor hundredtusinder gik på gaderne i 2010 og mere eller mindre satte landet i stå, da den franske regering løftede det tidligste pensionstidspunkt fra 60 år til 62 år. Selv i Frankrig, der har EUs højeste fødselsrate og derfor ikke er helt så udfordret af befolkningsudviklingen, ventes yderligere opgør med pensionssystemet dog i de kommende år.

Mens de allerede iværksatte reformer i Grækenland og Frankrig trods alt bremser stigningen i pensionsudgifterne, vil de stige og stige i Belgien. Her annoncerede den nye regering i efteråret derfor, at man vil løfte pensionsalderen fra 65 til 67 år. Selv om de 67 år først gælder fra 2030, førte det til den første generalstrejke i Belgien i ti år, som lukkede alt ned. Sågar lufttrafikken over Belgien blev stoppet den dag.