Bliver juleturen til London nu for dyr? Pundet stormer frem efter Brexit-optimisme

Både Storbritannien og EU håber på gennembrud i Brexit-forhandlingerne, hvilket kan bane vej for den længe ventende skilsmisseaftale senere i november. Forventningen om en aftale har allerede sendt pundet højere op. Inden for de næste to år kan valutaen hoppe tilbage over ti kroner, siger engelsk formueforvalter.

London er en af danskernes foretrukne byer at rejse til for at få ordnet juleshoppingen. Men shoppingturen står til at blive dyrere i år, hvis pundet fortsætter sin kurs opad. Foto: Reuters/Henry Nicholls/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRY NICHOLLS

London er en af danskernes foretrukne byer for juleshopping, og de feriestemte rejsende har de seneste år nydt godt af et historisk svagt pund. Usikkerheden over Storbritanniens exit fra EU har siden afstemningen i 2016 holdt den britiske valuta nede, men med positive toner fra både Downing Street og Bruxelles kan en Brexit-aftale og et pundopsving være nær.

Ifølge britiske medier stræber premierminister Theresa May efter at få samlet sine oprørske ministre omkring en skilsmisseaftale tidligt i næste uge, mens EU-præsident Donald Tusk siger, at han også håber på et gennembrud inden for få dage.

En aftale hjemme i London vil bane vejen for et Brexit-topmøde i Bruxelles senere i november, hvilket kan sikre en overgangsperiode, efter at Storbritannien officielt forlader EU den 29. marts næste år. Under sådan en aftale vil England kunne handle frit med EU i overgangsperioden, hvilket forventes at fjerne noget af usikkerheden på den korte bane.

»Pundet kommer til at stige kraftigt, hvis vi får en aftale om en overgangsperiode. I sådan en situation vil den britiske vækst komme til at være stærkere, end markedet forventer. Investorerne er generelt for pessimistiske omkring Storbritanniens økonomiske vækst,« siger James Athey, porteføljeforvalter hos Aberdeen Standard Investments, der har 736 mia. dollar, svarende til 4,8 billioner kroner, under forvaltning.

25 pct. stigning i vente ved handelsaftale

Athey forventer, at pundet over for euroen kan stige til 1,20 inden jul, hvilket svarer til en kurs omkring ni kroner. I øjeblikket bliver pundet handlet i omkring 8,58 kr., hvilket allerede er det højeste niveau siden april. Den seneste stigning er kommet delvist på grund af Brexit-optimismen, og delvist på grund af den svækkede euro – og dermed krone – efter rodet med Italiens budget og svage nøgletal for eurozonen.

En Brexit-overgangsperiode vil give Storbritannien to år mere til at få forhandlet en handelsaftale på plads. Det kan sikre, at britiske virksomheder efter EU-exittet stadig kan sælge deres varer gnidningsfrit til de resterende EU lande – og vice versa.

EU er Storbritanniens største eksportmarked. I den to-årige overgangsperiode ser Athey pundet klatre tilbage til sin storhedstid før Brexit-afstemningen og komme op omkring 10,80 kr. Det svarer til en stigning på cirka 25 pct. Han mener, at Storbritannien står i en stærkere forhandlingsposition, end briterne får æren for.

»Der er nogle vigtige industrilobbyer i Europa, for eksempel bilsektoren, Tysklands elektronik- og hårde hvidevaresektor, og landbrugs-, vin- og ostesektoren i Frankrig, der også har brug for at kunne sælge deres varer i England. Det giver os noget forhandlingskraft, så jeg tror, vi kommer til at få noget fornuftigt ud af de to år,« siger James Athey.

Blandt andet Frankrigs champagneproducenter er afhængige af at kunne afsætte deres flasker i Storbritannien, da englænderne er verdens næststørste importør af boblerne.

Dyrere varer på nettet og i shoppinggaderne

Det hidtil svage pund har været med til at trække shoppingglade danskere til London i stor stil. Sidste år estimerede rejsevirksomheden Apollo, at hver tiende dansker juleshopper i udlandet, hvor London figurerer som den tredjemest populære destination efter Flensborg og Hamburg.

Samtidig er Storbritannien det mest populære udenlandske sted for e-handel, og 48 pct. af de udlandsshoppende danskere har handlet på britiske netbutikker, som for eksempel Amazon, ifølge data fra DIBS.

Et stærkere pund betyder, at danskerne må betale mere for varer købt både i Londons shoppinggader og på nettet. Søren Kristensen, makroøkonom i Sydbank, understreger dog, at valutaen i et historisk perspektiv er meget lav, og at det derfor kan være det rette tidspunkt at få købt ind i Storbritannien.

»Det er meget Brexit, der styrer pundet lige nu, og hvis man får en aftale, er det ikke urealistisk, at pundet kan stige op mod ti procent. Hvis aftalen falder til jorden, vil pundet formentlig falde, men samtidig kan det så betyde, at der kommer told på engelske varer efter Brexit. Så på den måde kan der nu godt være et vindue, hvor det er lidt billigere at juleshoppe,« siger Søren Kristensen.