Bitcoinpris styrtdykker: Er blevet næsten 2.000 dollar mindre værd på få uger

Prisen på bitcoin ramte et historisk højdepunkt den 1. september i år med en pris på næsten 5.000 dollar. Men siden er det kun gået nedad, og prisen på bitcoin er fredag eftermiddag omkring 3.200 dollar. »Den kan falde endnu mere – og det er godt for bitcoin,« mener makrostrateg hos Saxo Bank.

Værdien af verdens største virtuelle valuta, bitcoin, styrtdykker i øjeblikket. Dog er den stadigvæk mere end tre gange så meget værd som ved årets begyndelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART

Prisudviklingen på bitcoin er stort set kun gået én vej i 2017, og det er op. I januar var den virtuelle valuta omkring 1.000 dollar værd, og i slutningen af august nåede den et historisk højdepunkt på næsten 5.000 dollar.

Men i september er bitcoin og andre virtuelle valutaer blevet angrebet fra øst og vest, hvilket har fået kurven til at knække og sendt prisen på bitcoin ned med hele 2.000 dollar til en pris på 3.300 dollar fredag eftermiddag.

Alene de seneste par døgn er prisen på bitcoin faldet med næsten 1.000 dollar. Men den kan falde endnu mere, og det er en helt naturlig udvikling, mener makrostrateg i Saxo Bank, Kay Van-Petersen, som selv er fortaler for den virtuelle valuta:

»Bitcoin falder meget lige nu, og det synes jeg er godt, for en korrektion har været længe undervejs. Bitcoin har haft en kæmpe stigning i år til det højeste niveau nogensinde, og den kan stadigvæk falde til et niveau på 2.000 dollar,« siger han, og tilføjer:

»Det fjerner også en del af de kortsigtede spekulanter, som ikke forstår kryptomarkedets langsigtede potentiale.«

Det store prisfald er kommet i kølvandet på, at den kinesiske regering – i hvert fald midlertidigt – har bandlyst de såkaldte »Initial Coin Offerings«, et fænomen, der er boomet det seneste år, hvor nye virtuelle valutaer bliver solgt med en rabat i forhold til den forventede værdi, inden de kommer på markedet.

Samtidig har det været rygtet, at den kinesiske centralbank også arbejder på at lukke ned for de nationale børser, hvor man kan købe virtuel valuta. En række af de største bitcoin-børser har allerede lukket ned for deres kinesiske afdeling, og flere forventes at følge trop i de kommende dage, skriver Coindesk.

I den vestlige del af verden har virtuel valuta også været i heftig modvind, hvilket spidsede til tirsdag, da den magtfulde CEO i JP Morgan Chase, Jamie Dimon, langede ud efter bitcoin, som han kaldte et svindelnummer for kriminelle, mordere og folk i diktaturstater.

Alt i alt har det ført til det største prisfald i bitcoins historie målt i dollar.

Det er ikke første gang, at bitcoin og andre virtuelle valutaer har været under angreb, og det bliver langt fra den sidste gang, mener makrostrategen i Saxo Bank.

Men Ifølge Kay Van-Petersen skal det store prisfald også ses i sammenhæng med de enorme stigninger, der har været på bitcoin i 2017, og han pointerer, at »bitcoin stadigvæk kun er en baby, der først lige har lært at kravle«:

»Prisen på bitcoin er ekstremt volatil. Virtuel valuta er stadig meget nyt, og jeg tror, prisen vil bevæge sig meget op og ned det næste lange stykke tid.« siger han.

Dog mener han ikke, at man på baggrund af den kortsigtede prisudvikling kan erklære den virtuelle valuta for hverken en fiasko eller en succes:

»Bitcoin har været rigtig meget oppe den seneste tid, men fordi prisen er opadgående betyder det ikke, at det bliver en succes. Og fordi bitcoin nu bliver solgt og er gået ned i pris de sidste par uger, betyder det ikke, at det bliver en fiasko,« siger han, og tilføjer,

»Sandheden er et sted i midten.«

Kay Van-Petersen vurderer, at bitcoin potentielt kan stige til 100.000 dollar inden for de næste fem til ti år.

Der har været mange op- og neture for bitcoin. Fra 2012 til 2013 tog prisudviklingen fart, og bitcoin steg fra 13,5 dollar til næsten 1.000 dollar. Året efter faldt den virtuelle valuta markant til omkring 400 dollar i 2014 og helt ned til 250 dollar i 2015. Det var først i slutningen af december 2016, at prisen nåede op på samme niveau som i 2013 igen.

I 2017 er prisen steget fra cirka 1.000 dollar til næsten 5.000 dollar i starten af september, men ligger i øjeblikket på lidt over 3.000 dollar.