Bitcoin krydser 10.000 dollar: »Det bliver den største boble i vores liv«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Dado Ruvic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Her har du et helt friskt overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Bitcoin når vild milepæl

For første gang nogensinde er værdien af én bitcoin nu højere end 10.000 dollar. Dermed har den digitale kryptovaluta mere end tidoblet sin værdi i løbet af 2017.

Den hastigt voksende bitcoin-eurofori betyder, at valutaen ikke længere blot er interessant for IT-nørder og libertarianere, der vil skabe et alternativ til de traditionelle centralbankstyrede valutaer. Nu begynder nogle af de største amerikanske finanshuse også at lade sine kunder spekulere i, om den digitale valuta stiger eller falder. Men den voldsomme værdistigning får også advarselslamperne til at blinke mange steder. Valutaen er stadig yderst vanskelig at anvende i praksis, og bitcoin er ikke bundet til nogen reel værdi. Med en samlet værdi på mere end 1.000 milliarder kroner, kan det gøre ondt, hvis spekulanterne mister troen på bitcoin.

»Det er en boble, og det begynder, der er at være tegn på. Det bliver den største boble i vores liv,« siger milliardæren Mike Novogratz, der selv har tjent millioner på bitcoin, til Bloomberg.

Også direktøren i den schweiziske storbank Credit Suisse, Tidjane Thiam, er bekymret.

»Den eneste grund til at købe eller sælge bitcoin er at tjene penge. Det er selve definitionen på spekulation og selve definitionen på en boble,« siger han ifølge Reuters.

Stort forsikringsselskab sat til salg

Ejerne bag forsikringsselskabet Alka arbejder lige nu på at sælge det store forsikringsselskab for et milliardbeløb. Flere giganter kæmper om at købe selskabet, skriver Børsen.

Alka Forsikring har i årevis tjent store penge, og selskabet menes at have en værdi på omtrent fire milliarder kroner. Ifølge Børsens oplysninger er danske giganter som Topdanmark, Alm. Brand og Tryg som oplagte købere af Alka. Men også britiskejede Codan og norske Gjensidige nævnes som mulige bejlere.

Alka er stiftet helt tilbage i 1903 og er i vid udstrækning ejet af fagbevægelsen. LO's medlemsforbund har en ejerandel på 54,2 pct.

Minister går ind i kampen mod sexchikane på arbejdspladsen

Efter måneder hvor #metoo-kampagnen og historier om overgreb har fyldt nyhedsfladen, mener ligestillingsminister Karen Ellemann nu, at det er på tide med et tydeligt opgør med sexchikane på arbejdspladsen. Hun opfordrer danske virksomheder til at bryde tabuet og tale direkte om, hvordan sexchikane undgås på jobbet.

#MeToo har skabt en virtuel demonstration mod hverdagssexisme, men jo også mod mere alvorlige seksuelle overgreb. I kølvandet på bevægelsen vil jeg i starten af det nye år tage kontakt til danske virksomheder, hvor jeg vil komme med en klar opfordring: Bryd tabuet – og tal om respekt, god tone og omgangsform,« siger Karen Ellemann.

Med sit udspil følger Karen Ellemann anbefaling nummer ét i en spritny forsknings­rapport fra Aalborg Universitet med titlen »Seksuel chikane på arbejdspladsen«, hvor forskerne Anette Borchorst og Lise Rolandsen Augustin efterlyser en politik for god tone hos virksomhederne som det vigtigste redskab til at gøre op med seksuel chikane på arbejdspladsen.

Karen Ellemann inviterer i 2018 til en konference om emnet:

»I i løbet af året vil jeg arrangere en høring sammen med beskæftigelsesministeren om seksuel chikane på arbejdspladsen, hvor vi vil inddrage arbejdsmarkedets parter,« lover hun.

Læs mere hos Berlingske Business.

Business anbefaler

Laver lyd til Katy Perry og Metallica: Nu køber dansk lydkomet op i England

Katy Perry, Metallica, Sting og Lukas Graham er blandt de verdensstjerner, der bruger mikrofoner fra danske DPA Microphones. Nu vil virksomheden med hovedkontor i Allerød være endnu større. Derfor køber DPA sine to distributører i England og Tyskland for i stedet at stå for salget. Tidligere har DPA lavet samme øvelse i USA.

»Det skal bidrage til at accelerere væksten i de kommende år, hvor vi vil trække på vores positive erfaringer fra etablering af vores salgsorganisation i Nordamerika,« siger Kalle Hvidt Nielsen, adm. direktør for DPA Microphones.

DPA fremstiller særlige luksusmikrofoner med specielt høj lydkvalitet. Foruden de store musikstjerner anvender TV-stationer og kendte teatre i London og New York de særlige mikrofoner fra DPA.

Læs mere hos Berlingske Business.

Det skal investorerne holde øje med i dag:

Mens der var masser af interessante nøgletal i går, kommer dagen i dag heller ikke til at gå stille for sig, forudser Andreas Østerheden, der er seniorstrateg hos Nordea.

  • Den seneste missiltest fra Nordkorea kommer til at tage noget af investorernes opmærksomhed her til morgen, hvor man vil vurdere seneste udmelding om, at deres atomprogram nu er klart til at nå USA. Det vil få fokus på trods af, at det ikke i samme grad som tidligere er noget, der spores i markedsreaktionerne, hvor særligt den japanske yen har været benyttet som temperaturmåling omkring investorstemningen.

  • I dagens løb vil investorerne få både inflationstal fra Tyskland, som i høj grad er en opvarmning til fredagens inflationstal fra hele Eurozonen. Senere på dagen kommer de reviderede amerikanske BNP-tal.

  • Centralbankerne vil også tage lidt fokus, hvor vi får talere fra både Fed, ECB og BoE. Derudover vil vi få Feds Beige Book, som bliver offentliggjort 8 gange om året, og er den amerikanske centralbanks temperaturmåling på den økonomiske situation.

Det sker på markederne (efter Nordkoreas missilaffyringer):

De asiatiske aktiemarkeder ligger med minimale stigninger onsdag efter Wall Streets seneste omgang rekorder tirsdag. Der er ingen umiddelbar markedsreaktion på Nordkoreas seneste missiltest, trods styrets provokative meldinger om, at man nu er i stand til at nå hele USA med atombevæbnede missiler.

  • Nikkei 225: +0,4 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,3 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,7 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -0,0 pct.