Bir­ger Chri­sten­sen luk­ker iko­nisk bu­tik på Strø­get: »Det er klart, at det for mig har væ­ret en fø­lel­ses­la­det be­slut­ning«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Denise Christensen, administrerende direktør for Birger Christensen, og Jens Birger Christensen, der er bestyrelsesformand og fjerde generation i spidsen for modehuset, som nu stopper med at sælge pels og lukker dens store butik på Strøget.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

Vi skal i dag blandt andet forbi historien om et 152 år gammelt modehus, som nu lukker dets ikoniske butik på Strøget. Men vi begynder overblikket med regeringens ekspertgruppe, der opfordrer til en udfasning af hjælpepakkerne:

Ekspertgruppe om fjernelse af hjælpepakker: »Nogle virksomheder skranter og går ned, mens andre og nye virksomheder opstår«

De generelle hjælpepakker som lønkompensation og kompensation for faste omkostninger skal fjernes fra 1. juli i år, for erfaringerne fra 2020 viser, at den danske økonomi kommer meget hurtigt op til overfladen, når samfundet genåbner.

Det siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen til Berlingske. Han er talsperson for den gruppe på tre professorer i økonomi, der netop har afleveret en rapport til regeringen om udfasningen af hjælpepakkerne. En rapport, hvis anbefalinger finansminister Nicolai Wammen (S) allerede har sagt, at han vil lægge sig tæt op ad.

»Nogle virksomheder skranter og går ned, mens andre og nye virksomheder opstår af helt andre grunde. Der kommer også til at ske nogle strukturelle forandringer på grund af coronakrisen,« siger Torben M. Andersen.

Børsselskaber opjusterer på stribe

Pandora, A.P. Møller-Mærsk –, Jyske Bank, DSV Panalpina, og Carlsberg er blot nogle af de store selskaber, der den seneste tid har opjusteret deres forventninger. Og det er højst usædvanligt, at så mange virksomheder opjusterer allerede i første kvartal, påpeger flere investorer og analytikere, som Børsen har talt med.

»Det er usædvanligt, det vi ser nu, men det er også en usædvanlig tid,« siger Daniel Patterson, porteføljeforvalter i SEB Investment Management.

Han mener, at mange virksomheder var konservative med deres udmeldinger til året, da de  i starten af februar skulle give deres bud på, hvordan 2021 ender. For på det tidspunkt var der stor usikkerhed omkring, hvordan vaccinerne ville blive rullet ud, og hvordan genåbningen ville udspille sig.

Bir­ger Chri­sten­sen luk­ker iko­nisk bu­tik på Strø­get: »Det er klart, at det for mig har væ­ret en fø­lel­ses­la­det be­slut­ning«

I 152 år har familien bag modehuset Birger Christensen drevet forretning i det indre København. Det startede med en lille pelsforretning i Østergade og har siden udviklet sig til en stor butik i flere etager på Støget.

Men nu lukker familien dens ikoniske butik på Strøget. Det oplyser Jens Birger Christensen, der er fjerde generation i spidsen for modehuset til Børsen.

Birger Christensen vil også stoppe med at sælge pels og vil i stedet satse på salg af modehusets to brands, Rotate og Remain, til andres butikker og stormagasiner samt i sin egen webshop.

»Det er klart, at det for mig har været en følelsesladet beslutning. Jeg er jo opvokset med pels, håndværket omkring det og butikken. Og jeg elsker pels. Det var også det, der gjorde Birger Christensen kendt internationalt. Men tiderne ændrer sig, og så må vi følge med,« siger Jens Birger Christensen til Børsen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre forhold, investorerne bør være opmærksomme på i dag:

1. Danmarks største børsnoterede virksomhed – Novo Nordisk aflægger 1. kvartalsregnskab. Der er altid spænding når det største af de største selskaber rapporterer regnskabstal.

2. Størst dansk regnskabsspænding er der i dag om regnskabet fra Vestas. I mandags nedpræciserede Siemens-Gamesa forventninger for 2021, og mandag/tirsdag er Vestas aktien faldet med ca. 10 pct. på frygt for, hvad det betyder for Vestas, og om de også kommer med en nedpræcisering af forventningerne?

3. FLS har de seneste år været stærkt udfordret. Covid-19 har ikke gjort det nemmere/bedre. I januar måned bekræftede FLS, at de var i forhandlinger med ThyssenKrupp om at overtage deres mining aktiviteter. Det er ikke kun regnskabstallene, og om hvorvidt FLS fastholder forventningerne, som optager investorerne, men også om der er nyt om forhandlingerne?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser tirsdag

Dow Jones: +0,06 procent
S&P 500: -0,67 procent
Nasdaq: -1,88 procent

Asien – Indeks onsdag kl. 06.10

Japan Nikkei: -0,83 procent
Hongkong Hang Seng: +0,01 procent
Kina CSI: -0,81 procent