Bilsalget falder igen

Der var forsigtige tegn på, at bilsalget steg i marts. Men i april satte en ny voldsom nedtur i salget ind, viser nye tal.

Foto: Scanpix
Salget af nye biler er igen på vej ned, efter en midlertidige stigning i marts.

Nye tal fra De Danske Bilimportører viser, at der i april blev 51 færre personbiler end samme måned året før. Salget af varebiler måtte notere en endnu mere voldsom tilbagegang på hele 70 procent.

"Husholdningerne holder på pengene, og virksomhederne investerer mindre. Det er et meget stort fald, vi ser i bilsalget lige nu," siger Frederik I. Pedersen, der er økonom i Arbejderbevægelses Erhvervsråd.

Afventende trods foråret
Dermed fortsætter den udvikling, som har påvirket bilsalget negativt, siden den finansielle krise holdt sit indtog i efteråret, og den bedring, som kunne ses i registreringstallene fra marts er igen pist væk.

"Bilsalget er fortsat voldsomt presset af den økonomiske og finansielle krise. Foråret er traditionelt en tid, hvor der bliver solgt mange biler, men krisen gør fortsat køberne meget afventende. Bilsalget har nu været i kraftig tilbagegang i over et halvt år, og udviklingen er meget kritisk for hele branchen, og koster ligeledes staten meget store summer i tabt provenu fra registreringsafgiften," siger Bent Mikkelsen, adm. direktør hos De Danske Bilimportører.

Han mener, at det er den økonomiske krise og frygten for at blive arbejdsløs, der afholder mange fra at købe en ny bil.

Brug for politisk initiativ
At salget nu har været lavt gennem længere tid indikerer, at krisen ikke bare går væk af sig selv.

"Derfor er der brug for politiske initiativer, som kan tø markedet op og hjælpe branchen gennem denne helt ekstraordinære situation. Her vil især en forlænget kredittid og en forbedring af reglerne for virksomhedspant være nyttige," siger Bent Mikkelsen.

Salg af lastbiler falder betydeligt
Salget af varebiler fortsatte i februar på det meget lave niveau, som også kendetegnede første kvartal. Kun 1.082 nye varebiler blev indregistreret i april, hvilket svarer til et fald på 70 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

Krisens betydning kunne i februar også aflæses på lastbilsmarkedet. Det blev indregistreret af 330 nye lastbiler mod 668 i januar sidste år, svarende til et fald på 50 procent.

"Faldet for lastbiler er betydeligt. Vi ser en meget tydelig og bekymrende udvikling, når det gælder lastvognsmarkedet,” siger Bent Mikkelsen.