Billige og stabile boliglån er afhængige af solid realkredit

Der er blevet langet en del ud efter realkreditinstitutterne bidragssatser, der har fået en tand ekstra i forbindelse med at få boligejerne til at droppe de korte fastforrentede lån og i stedet lægge om til 20- eller 30-årige lån. Og kritikken er også blevet hørt af Realkreditforeningens direktør Carsten Nøddebo.

Administrerende direktør Carsten Nøddebo i Realkredit Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

På Realkreditforeningens årsmøde i København siger direktør Carsten Nøddebo, at man i sektoren "selvfølgelig opmærksomme på den debat, der løbende er omkring bidragssatser, og de prisstigninger, som vores kunder oplever".

Carsten Nøddebo understreger, at realkredit handler om billig og stabil boligfinansiering til danskerne. Og det kan man kun få, hvis realkreditsystemet er solidt og bæredygtigt, og her spiller flere faktorer ind.

- For det første er en høj rating afgørende for de renter, som boligejerne betaler. For at bevare den høje rating, kræver ratingbureauerne et ekstraordinært højt kapitalniveau og en god indtjeningsevne, siger direktøren.

- Samtidig skal vi reducere risikoen i realkreditsystemet - blandt andet ved at nedbringe andelen af korte variabelt forrentede lån og lån med afdragsfrihed, siger han.

For at sikre et stabilt dansk marked, har man i det seneste år arbejdet med pejlemærker i tilsynsdiamanten, som udsprang af Rangvid-udvalgets anbefalinger.

- En del af pejlemærkerne går på sammensætningen af selve låneporteføljen, og den kan kun ændres langsomt. Derfor er vi tilfredse med, at vi har fået en forholdsvis lang frist til at få det på plads, siger Carsten Nøddebo.

Et af pejlemærkerne er, at maksimalt 25 pct. af låneporteføljen må refinansieres om året. Realkreditforeningens direktør kalder det for et ambitiøst mål:

- Vi har allerede mindsket omfanget væsentligt. Det har vi opnået ved hjælp af nye produkter og prisincitamenter og ikke mindst på grund af en meget gunstig renteudvikling, hvor boligejerne i dag kan få lån med en fast rente på 2 pct. i 30 år, siger direktøren.

Samlet påpeger direktøren, at to ud af tre lån i dag er realkreditlån. Det vidner om, at realkreditinstitutterne er vigtigt element i et velfungerende finansielt marked, når det drejer sig både om lån og opsparing.

- Realkreditobligationer er meget attraktive værdipapirer, og såvel danske som udenlandske investorer strømmer til. Det har presset renten helt i bund, siger Carsten Nøddebo.