Billig olie dræner statskassen – men styrker væksten

Ifølge finansminister Claus Hjort (V) koster den lave oliepris statskassen milliarder frem mod 2020. Alligevel kan dansk økonomi som helhed se frem til vækst og arbejdspladser som direkte konsekvens af den billige olie, forklarer økonomer.

Selv om den faldende oliepris fra olien i Nordsøen udhuler det danske skattegrundlag, giver det til gengæld et skub til forbruget, fordi folk får flere penge mellem hænderne. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det økonomiske råderum skrumper fra 15 til ti mia. kroner frem mod 2020 som følge af lavere skatteindtægter fra olieindustrien i Nordsøen.

Sådan lød meldingen torsdag fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Årsagen er, at prisen på olie er faldet dramatisk i de seneste måneder. Det betyder, at skatteindtægterne fra Nordsø-olien tilsvarende er faldet, hvilket nu rammer de offentlige finanser hårdt.

Da V-regeringen tiltrådte i juni 2015, lå olieprisen på 60 dollar pr. tønde. I dag ni måneder efter er prisen nede på 40 dollar tønden.

Det kaldte Claus Hjort Frederiksen for »en dramatisk udvikling«.

Men billedet er ikke sort-hvidt. Faktisk kan den billige olie komme til at styrke den samlede danske økonomi, vurderer økonomer.

»Nettoeffekten er, at faldet i olieprisen burde give anledning til højere vækst,« siger Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Han forklarer, at den billige olie betyder, at danskerne kan tanke deres biler og varme deres boliger op billigere, hvilket øger deres købekraft. Effekten på varmeregningen er dog mere udtalt i andre europæiske lande, da mange husholdninger i Danmark har fjernvarme, forklarer han.

Samme besparelse får brændstoftunge virksomheder eksempelvis inden for transportbranchen. Senest viste SAS’ regnskab for første kvartal store besparelser på brændstof.

Det er effekter, der kan skabe vækst i den europæiske økonomi.

Billig olie styrker økonomien

»Selv om den lave oliepris er negativ for statskassen, kan dansk økonomi som helhed drage nytte af det,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Ifølge ham vil den lave oliepris skabe flere arbejdspladser i økonomien og øge BNP-væksten, fordi forbrugere og virksomheder får flere penge mellem hænderne.

»Den del af økonomien, der påvirkes af privatforbrug og investeringer, vil nyde godt af den lave oliepris,« siger Sten Bocian.

Prisfaldet har nemlig den samme ekspansive virkning som en lettelse i skatter eller afgifter, fordi det sætter gang i forbruget.

»Samtidig vil Danmarks eksport blive styrket, da vores største eksportmarkeder som Tyskland og Sverige også får større købekraft,« forklarer Sten Bocian.

EU som helhed vinder også på lavere oliepriser, da landene er nettoimportører af olie. Særligt de sydeuropæiske lande, der har mere produktion end Nordeuropa, nyder godt af den billige olie. Lige modsat er situationen logisk nok i olieproducerende lande som Rusland, Norge, Brasilien og Golf-staterne, hvis import bliver dyrere.

Selv om statskassen i de kommende år vil gå glip af store skatteindtægter fra oliefelterne i Nordsøen, vil en del af tabet blive opvejet af de nye skatteindtægter, der vil komme som følge af den økonomiske vækst.

»De nye skatteindtægter fra forbrug og højere beskæftigelse betyder, at effekten ikke bliver så dramatisk på statsbudgettet, som den ville have været isoleret set,« siger Steen Bocian.

Alligevel kan man ikke slutte, at hvad der tabes på gyngerne, vindes på karrusellerne i det nationale budget. I Finansministeriets beregninger er der nemlig taget højde for de skatteeffekter, den billige olie vil skabe, forklarer Steen Bocian. Prisen på en tønde olie er det seneste år faldet ca. 30 procent.