Bilkonge sætter 28-årig søn ind i topledelse: »Det er fordi, han er den bedste«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

28-årige Jesper Bjørn Hansen træder nu ind ind Andersen og Martinis topledelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste Business-overblik,

Vi hylder gerne dem, der kan noget særligt. Et talent. Fredag sker det for 14. gang, hvor Berlingske Business Magasin præsenterer 100 af erhvervslivets unge dansker talenter, som bør dyrkes og hyldes, som var de fodboldspilleren Christian Eriksen, skuespilleren Mads Mikkelsen - eller endnu mere. Du kan her klikke dig ind og se årets 100 største erhvervstalenter.

Selv om nogle let kan blive forargede over, at det ofte er talenter, der i sidste ende løber med pengene, er det også værd at huske på, at det er ofte er dem, der driver fremtidens vækst. Se blot på eksempler som skibsrederen Mærsk Mc-Kinney Møller eller den jyske dynekonge, Lars Larsen.

Spirende stjernefrø er erhvervsaviserne også spækket med, så lad os for alvor tage hul på et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

1
Far sætter 28-årige søn ind i topledelsen

Vi begynder i Børsen, hvor den børsnoterede bilforhandler Andersen & Martini har skåret ned i den øverste ledelse. Torsdag blev det så meddelt, at 28-årige Jesper Bjørn Hansen træder ind i direktionen, hvor han kommer til at sidde sammen med sin far, adm. direktør Peter Hansen.

»Han sidder her ikke, fordi han er min søn, men fordi han er den bedste. Der har været syv andre ledere, det kunne også have været dem, der var tilbage, men Jesper har et helt andet tankesæt. Det er ikke en kritik af de andre, men det er bestyrelsens vurdering. Vi har kørt den her proces efter princippet 'May the best man win',« siger Peter Hansen.

Den 28-årige kommer dermed til at sidde i spidsen for en virksomhed, der sidste år omsatte for knap 1 mia. kroner og landede en driftsindtjening på 27,8 mio. kroner.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
ATP: Loft for direktørlønninger er nået

Topchefernes lønninger er i de senere år skudt markant i vejret, og den udvikling bør stoppes. Det mener øverste chef for landets største investor, ATP, Christian Hyldahl, der reagerer oven på et år, hvor topcheferne har hentet en lønstigning på 8,6 pct.

»De danske niveauer kom fra et lavere niveau i forhold til sammenlignelige nordeuropæiske lande. Det hul er i store træk ved at være lukket,« siger Christian Hyldahl til Berlingske.

ATP-topchefens synspunkt bliver bakket op af CBS-professor Ken Bechmann, der har forsket i direktøraflønning. For hvis alle stræber efter at ligge i den bedste halvdel, bliver det »skruen uden ende«, siger han. Læs Berlingskes historie her.

3
Forbrugere skal beskyttes bedre mod hurtige lån

Kender du Ferratum, Vivus, Just Money og andre kreditbaroner, der låner penge ud til skyhøje renter? Flere og flere danskere stifter bekendtskab med hurtige lån som disse, uden at långiverne har vurderet, om de reelt har mulighed for at betale pengene tilbage. Men det skal de.

Det fastslår Forbrugerombudsmanden, der i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk vil beskytte udsatte forbrugere mod overgældsætning, skriver Jyllands-Posten. Nye retningslinjer træder i kraft mandag den 1. maj, og de fastslår, at långiverne skal indhente oplysninger om forbrugerens økonomiske situation, bl.a. lønsedler og årsopgørelse.

4
Tøjrigmand vil sælge ud af sin millliardkoncern

Efter at have brugt 16 år på at opbygge sin milliardkoncern DK Company gør Jens Poulsen klar til at sælge ud, skriver Børsen. Modebossen, der står bag tøjmærker som Blend, Fransa, Ichi og B.Young, har derfor hyret Danske Banks corporate finance-afdeling til at finde en hel eller delvis ejer eller partner.

»Jeg vil gerne sætte mere fart på forretningen og har tidligere haft succes med at købe aktiviteter fra IC Group og betale med aktier, men jeg har ikke lagt mig fast på, om vil skal sælge en minoritet eller en majoritet. Det er ikke afgørende, men vi er ikke ved at sælge hele DK Company, det er kun divisionen i Vejle,« siger han til Børsen.

Jens Poulsen er øverste chef for over 2.000 medarbejdere placeret rundt om i verden.

5
Historisk krise halverer værdien af Falck

Den danske redningskoncern Falck befinder sig i en historisk stor krise, hvor værdierne fosser ud af det tidligere så hæderkronede selskab. Det skriver Finans.

Derouten har på bare to år halveret værdien af Falck, viser det seneste årsregnskab fra selskabets med afstand største aktionær, den stenrige Lundbeckfonden. Ejerkredsen har således måtte nedskrive værdien af sine Falck-aktier med 2,5 mia. kr.

»Vi er selvfølgelig ærgerlige over de seneste par års svage resultater. Men vi tror fortsat på, at Falck kan skabe værdi på længere sigt,« skriver Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfonden, i en mail til Finans.

Det sker i dag

  • Danske Bank kommer kl. 7.30 med regnskab for de første tre måneder af 2017.
  • Danmarks Statistik løfter kl. 9 sløret for, hvor mange der stod uden job i marts.
  • USAs præsident, Donald Trump, ventes fredag at komme med et udspil på energiområdet.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer har mistet interessen fredag morgen op til en weekend, hvor den lange 1. maj weekend rammer en del markeder, mens den japanske Golden Week holder de japanske aktører værk en stor del af næste uge. Det betyder sivende aktiemarkeder på tværs af hele regionen, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,2 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: -0,5 pct.
  • CSI 300 i Kina: -0,7 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: -0,1 pct.