Bilgigant klar med biler uden rat og pedaler allerede næste år

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

General Motors er kalr med Cruise AV i 2019. Det er en førerløs bil uden hverken rat eller pedaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Godmorgen

Velkommen til. Vi begynder dagen med at slippe kontrolen.

1
Hov! Hvor i himlens navn er rattet??

Der sker for alvor noget i bilindustrien for tiden. Produktionen af hybrid- og elbiler er for alvor ved at komme op i fart, og førerløse biler, der blot for få år siden virkede som ren science fiction er nu tæt på at blive en realitet.

Flere bilproducenter er på vej med førerløse biler og har tests på offentlige veje. Men nu har General Motors for alvor trykket speederen i bund og offentliggjort, at bilkæmpen vil sætte en bil uden rat og pedaler i masseproduktion allerede næste år. Samtidig har selskabet ansøgt myndighederne om at tilladelse til en førerløs kørselstjeneste i flere større amerikanske byer. Det skriver flere amerikanske medier.

Dermed er General Motors en kofanger foran konkurrenterne i kapløbet om at være først med en teknologi, der ifølge eksperter og iagttagere kan ændre hele industrien. Ford har tidligere meldt sig på vejene med førerløse biler i 2021, og det Google-ejet Waymo er også langt i bestræbelserne.

Udmeldingen kommer lige inden bilindustrien stikker kølerne sammen ved årets store bilmesse i Detroit.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Facebook begrænser din nyhedsstrøm

Facebook har torsdag oplyst, at det vil gennemføre store opdateringer af sit system. Det sker for at sætte familiemedlemmer og venner over kendte og fansider i brugernes nyhedsstrøm.

Det vil ifølge Facebook selv føre til, at folk vil bruge mindre tid på det sociale medie.

Facebooks administrerende direktør, Mark Zuckerberg, har tidligere sagt, at det er en prioritet for Facebook, at man skal bringe folk tættere sammen ude i den rigtige verden. Nyheden om den nye opdatering, der vil blive rullet ud globalt i de kommende uger, skal hjælpe det mål på vej.

Business.dk anbefaler:

EU-krav på vej til kryptobørser: Skal holde styr på kunder i kamp mod hvidvask og terror
I 2018 har DONG navneproblemer med familien Ørsted, i 1979 var problemet familien Dong
»Vuf«, sagde robotten og smeltede et hjerte mere

Hør også podcasten »Hjørnekontoret«, hvor topchefer åbner døren til en ellers lukket verden

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Professor: Drop investeringerne i udkanten

Flere hundrede flyttelæs har hver måned kurs mod København med nye indbyggere. Samme tendens ses over hele verden, og det er kun godt, mener professor ved Harvard University Edward Glaeser, som har forsket den stigende urbanisering.

Hans konklusion er, at det er entydigt positivt, når verdens indbyggere klumper sig mere og mere sammen i storbyerne. Samtidig mener han, at det er spild af penge at støtte udkantsområder med tilskud eller nye motorveje, der benyttes at relativt få personer. Det får ingen effekt i det lange løb, mener han.

Læs meget mere her.

4
Trump forlænger lempelser mod Iran trods hård kritik

USAs præsident, Donald Trump, vil ikke genindføre strenge sanktioner mod Iran, efter at de blev lempet i forbindelse med en historisk atomaftale mellem Iran, USA og en række stormagter i 2015.

Det oplyser to kilder med kendskab til sagen ifølge The New York Times og Bloomberg.

Præsidenten vil dog have Kongressen og sine europæiske allierede til at forbedre vilkårene i aftalen. Hvis ikke det sker, vil han trække USA ud af aftalen, oplyser kilderne. Atomaftalen med Iran blev indgået i 2015. Iran lovede at afvikle centrale dele af sit atomprogram, så det kun bliver brugt til fredelige formål.

3 ting investorerne skal holde øje med i dag

Seniorstrateg ved Nordea Andreas Østerheden har tre ting, som du bør rette blikket mod i dag.

  • Dagens mest interessante nøgletal bliver de amerikanske inflationstal, som forventes at falde lidt tilbage fra sidste måned. Det er relevant, fordi det er en af to officielle styringsparametre for den amerikanske centralbank, når den fremtidige pengepolitik skal fastsættes. Vi forventer at inflationen langsomt skal tage til i takt med stigende lønvækst i 2018, og at centralbanken hæver renten 3 gange.
  • Regnskabssæsonen skydes for alvor i gang med de amerikanske finansgiganter Wells Fargo, J.P. Morgan og BlackRock. Vi forventer en god 4. kvartalsregnskabssæson, og finanssektoren som led under forsikringssektorens orkantab i 3. kvartal, forventes at komme stærkt igen.
  • Fed’s Rosengren er på talerstolen senere i dag. Her skal man holde øje med indikationer om den fremtidige pengepolitik op til Feds møde d. 31. januar.

Det sker i dag:

kl 8.00 1. kvartalsregnskab - Chr. Hansen
kl 9.30: Sverige: Forbrugerpriser, dec
kl 14.30: USA: Forbrugerpriser, dec
kl 14.30: USA: Detailsalg, dec, m/m - est: 0,5 %; tidl: 0,8%
Tal for december fra Kina: Handelsbalance, Eksport, Import
kl 12.45: JPMorgan Chase, Q4
kl 14.00: Wells Fargo, Q4 og Blackrock, Q4

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder uden for Japan genoptager stigningerne fredag - støttet af amerikansk indtjeningsoptimisme og en stigning i oliepriserne. MSCI's brede aktieindeks for Asien-Stillehavsområdet uden for Japan stiger knap 0,5 pct. efter to dages tilbagegang.

Nikkei 225 -0,5
Topix -0,8
Hongkongs Hang Seng +0,5
China Shanghai Composite +0,1
China CSI 300 +0,2
Taiwan Taiex +0,7
Sydkoreas Kospi +0,2
Indiens BSE Sensex +0,2
Singapores STI +0,2
Sydney ASX 200 +0,1