Bilforhandler tryner Skat

En bilforhandler har vundet en sikker sejr over Skat i spørgsmålet om snyd med registreringsafgiften. Afgørelsen er den første af sin art, og den viser, at Skat har faret alt for hårdt frem over for bilforhandlerne, mener advokat.

Afgørelse i Landsskatteretten er den første af sin art, efter at Skat for lidt over et år siden startede kontrolaktioner hos en lang række bilforhandlere landet over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske autobranche løfter armene i triumf. En bilforhandler har vundet en sikker sejr over Skat i Landsskatteretten i spørgsmålet om snyd med registreringsafgiften. Skat kan ikke bare antage, at forhandlerne snyder med afgiften, fordi de ikke tjener penge på de nye biler, mens der er overskud på byttebilerne.

I sagen havde Skat mere præcist afkrævet bilforhandleren 399.352 kr. i yderligere registreringsafgift vedrørende 26 biler. Landsskatteretten satte tallet ned til et nul.

Afgørelse i Landsskatteretten er den første af sin art, efter at Skat for lidt over et år siden startede kontrolaktioner hos en lang række bilforhandlere landet over.

Skat mener pr. automatik, at bilforhandlerne snyder med registreringsafgiften, hvis de sælger nye biler uden avancer og samtidig tjener penge på salget af den brugte byttebil.

Det har Landsskatteretten sagt ikke er tilfældet i den konkrete sag, og Autobranchen Danmark mener, at bilforhandlerne har vundet første slag mod Skat i kampen om rimeligheden af de mange kontrolbesøg. Autobranchen får opbakning af en advokat, mens Skat ser lidt anderledes på situationen.

»Det er en stor sejr for bilforhandlerne, og vi har netop fået oplyst, at SKAT ikke anker Landsskatterettens afgørelse. Det betyder, at forhandlerne nu kan sove roligere om natten uden at frygte pr. automatik at blive anklaget af SKAT for at overflytte avance fra den nye bil til den brugte bil«, siger adm. direktør i Autobranchen Jens Brendstrup.

»Afgørelsen fra Landsskatteretten viser, hvor fuldstændigt uigennemskuelige reglerne er på registreringsafgiftsområdet, når Skat ikke en gang selv kan hitte rede i dem,« siger Jens Brendstrup.

Ifølge nye tal fra Autobranchen har Skat foreløbig afgjort 37 sager om flytning af avancen. De 17 af dem er indtil videre blevet taget videre til Landskatteretten og Autobranchen mener, at der kommer mange flere til.

Nogle af sagerne drejer sig om flytning af avancer fra nye til brugte biler og andre fra nye bliver til ekstra udstyr. Men i afgørelsen bliver det slået fast, at selv om en bilforhandler har minus på en ny bil, men tjener på den brugte, kan Skat ikke pr. automatik sige, at der er flyttet avance.

Skat skal konkret bevise, at det har været tilfældet i den enkelte sag. Det uhyre vigtigt, mener partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen Christian Falk Hansen.

»Som jeg ser det, er der ingen tvivl om, at denne kendelse cementere, at det er Skat, der har bevisbyrden i de her sager. Det er afgørende, fordi det normalt er skatteyderen, der skal løftebevisbyrden for, at de påstande Skat kommer med er forkerte,« siger Christian Falk Hansen.

Han mener, at Skat også vil tabe de næste sager. Hans firma har omkring 20 af slagsen.

»Det kommer bag på Skat, at de har tabt sagen. Skat er faret ud med bål og brand og sagt, at stort set alle bilforhandlere snyder. Men Skat har været alt for hurtigt på aftrækkeren og været ude og lave kontroller af regler, som de ingen gang selv har haft styr på,« siger Christian Falk Hansen.

Fra Skat er der ikke de store kommentarer.

»Den konkrete afgjorte sag vil indgå i en nærmere vurdering i forhold til en række andre sager, der er afgjort - herunder påklaget til Skatteankestyrelsen - med henblik på, om Skat i tilstrækkelig grad har dokumenteret, at der er flyttet avance fra nye til brugte biler,« skriver Skat i en mail til Business.