Biden vil give centralbankchef yderligere fire år på posten

Jerome Powell er blevet nomineret til at stå i spidsen for den amerikanske centralbank i yderligere fire år.

68-årige Jerome Powell - også kendt som Jay Powell - har stået i spidsen for USAs centralbank, Federal Reserve, siden februar 2018 (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Joe Biden, har mandag nomineret Jerome Powell til at fortsætte på posten som amerikansk centralbankchef i yderligere fire år.

Det oplyser Det Hvide Hus i en udtalelse.

68-årige Jerome Powell - også kendt som Jay Powell - har stået i spidsen for USAs centralbank, Federal Reserve, siden februar 2018.

Han står nu til at fortsætte som formand, mens bestyrelsesmedlem Lael Brainard er blevet nomineret til posten som næstformand. Brainard var inden mandagens udmelding den anden favorit til topposten i centralbanken.

»Selvom der stadig er meget, der mangler at blive gjort, så har vi opnået store fremskridt i løbet af de seneste ti måneder i forhold til at få amerikanerne tilbage i job og vores økonomi i gang igen,« siger Joe Biden.

»Succesen er et resultat af den økonomiske plan, som vi har fulgt, og af de håndfaste tiltag, som Federal Reserve har foretaget under ledelse af formand Powell og Lael Brainard,« lyder det fra præsidenten i udtalelsen.

Jerome Powell, der er republikaner, skal godkendes af det amerikanske Senats bankudvalg og efterfølgende af det samlede Senat.

Senatet har et snævert demokratisk flertal. Powell ventes trods et tidligere omtumlet forhold til præsident Donald Trump at sikre sig støtte til en ny periode på topposten fra både flere demokrater og republikanere.

Powells nuværende periode som chef står til at udløbe i februar 2022.

Mikael Olai Milhøj, der er chefanalytiker hos Danske Bank, mener, at Jerome Powell går et »besværligt 2022 i møde«.

»Centralbanken ville nok helst være tålmodig med at stramme pengepolitikken, fordi mange amerikanere enten direkte eller indirekte på grund af pandemien har forladt arbejdsstyrken - dem kunne de godt tænke sig kom tilbage,« skriver han i en skriftlig kommentar.

»Muligheden for at være tålmodig er dog begrænset af, at inflationen i forvejen er meget høj, og så længe inflationen er høj, er der også øget risiko for, at den bider sig fast og er høj i endnu længere tid,« lyder det.

Powell har siddet i centralbankens bestyrelse siden 2012 og overtog i 2018 jobbet som chef fra Janet Yellen. Hun er nu finansminister i Bidens regering.

Det er Federal Reserve, der styrer USAs rente og bestemmer, om der skal sendes flere penge ud i systemet, eller om der skal trækkes penge ud af det.

Federal Reserve arbejder for at opnå opsatte mål for inflation, beskæftigelse og sikre stabilitet i den amerikanske økonomi.

/ritzau/