Betjente rasende over lav løn

Dårlige og skiftende arbejdstider døgnet rundt, et udsat arbejde med risiko for at få nogen på hovedet eller blive verbalt truet og så alligevel en løn langt under det, mange andre tjener.

Foto: Bax Lindhardt
Utilfredsheden og frustrationen vokser blandt politibetjentene, og det er især lønnen, der møder voldsom kritik, skriver Fyens Stiftstidende.

- Vi er mange, der er rigtig glade for vores arbejde. Men vi føler ikke, det bliver værdsat, og vi kan kun dårligt leve af det, siger den 37-årige Jimmi, der på grund af sit arbejde i uropatruljen og narkoafdelingen i Fyns Politi i Odense ikke ønsker sit efternavn frem.

Efter syv års tjeneste ved politiet kommer hans månedsløn op på godt 22.000 kroner.

Jimmi bakkes op af sin kollega i Fyns Politis specialafdeling for indvandrerkriminalitet, den 32-årige Morten Jakobsen.

- Mange ved slet ikke, hvor lidt vi får i løn. Når vi sidder i et selskab, og de andre skal gætte på lønniveauet, skyder de altid 5000-10.000 kroner over, hvad vi reelt får, siger Morten Jakobsen.

Både han og kollegaen har fået tjekket deres personlige baggrund, inden de fik lov til at starte i jobbet.

- De vil have, vi er professionelle. Vi får tjekket baggrund, familie, økonomi og alt muligt andet. Men så stopper det professionelle fra deres side, for de forlanger og forlanger, men vi får ikke ret meget til gengæld, siger Jimmi.

Betjentenes faglige organisation, Dansk Politiforbund, får også mange henvendelser fra dets medlemmer, der er utilfredse med lønnen.

- Der er ingen tvivl om, at der er en voldsom utilfredshed med lønniveauet. Mange er glade for deres job, men de kan bare ikke leve af det, siger næstformanden i Dansk Politiforbund, Peer Withagen.

Odense-betjentene pointerer, at kritikken ikke er rettet mod den lokale ledelse i Fyns Politi, men mod rigspolitichefen og politikerne.

Derfor har de skrevet et klagebrev til ni udvalgte folketingspolitikere på Christiansborg.

- Jeg kan godt forstå de to betjente. Det er mange gange modigt, det de foretager sig, når de er på arbejde. De bliver truet og tager sig af ting, mange andre ikke turde gøre, siger formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF).

Han har endnu ikke fået klagebrevet fra Odense-betjentene, fordi han er på sommerferie.

- Der er ingen tvivl om, at betjente i højere og højere grad bliver udsat for trusler og vold, viser statistikkerne. Det skal selvfølgelig belønnes, siger han videre.

Peter Skaarup mener, det må være et oplæg til overenskomstforhandlingerne til foråret mellem Politiforbundet og Finansministeriet.

Det samme mener en anden af retsudvalgets medlemmer, den fynsk-valgte Anne Baastrup (SF):

- Jeg forstår godt betjentenes reaktion. Der er opstået en dyb frustration blandt de offentligt ansatte, og det skal løses ved overenskomstforhandlingerne med finansministeren, siger Anne Baastrup.

Kilde: Fyens Stiftstidende