Betalingsbalancen trukket ned af udenlandske aktionærer

Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster faldt med 7,4 milliarder kroner fra februar til marts. Faldet skyldes dog primært danske aktieselskabers udbyttebetaling til udenlandske aktionærer.

Betalingsbalancen faldt i marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: SØREN HOLM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster var i marts på 1,7 milliarder kroner mod 9,1 milliard måneden før. Der er dog næppe grund til bekymring, for faldet skal ses i lyset af, at mange danske selskaber i den måned betalte udbytter til sine udenlandske aktionærer. Og det påvirker naturligvis overskuddet i negativ retning.


»Det ændrer derfor heller ikke på, at overskuddet på betalingsbalancen fortsat er meget højt og ligger på hele 139 mia. kr. over de seneste 12 måneder – svarende til 7,5 procent af bruttonationalproduktet. Det er et historisk højt niveau,« skriver Nykredits chefanalytiker, Tore Stramer.

»Rekorden er kommet i hus på baggrund af at danskerne har investeret massivt i udlandet over de seneste, hvilket nu kaster et rigtig pænt afkast af sig i form af en boomende løn og formueindkomst fra udlandet. Dertil kommer, at betalingsbalancen ligeledes løftes af, at importen holdes nede af en fortsat svag udvikling i privatforbruget og investeringerne,« uddyber han.

Marts måned har i de seneste par år traditionelt haft et lavere overskud på betalingsbalancen end andre måneder. Hvor danske aktieselskaber altså i høj grad betaler udbytte til de udenlandske aktionærer i årets tredje måned, får de danske aktionærer omvendt deres udbyttebetaling spredt over hele året.