Bestyrelseskonge: Krisen bliver dyb og lang

Frits Schur, formand for bl.a. SAS, Dong og Post Danmark, tror først der kommer gang i væksten tidligst i 2011.

Læs mere
Fold sammen
Vi kan lige så godt forberede os på det. Den økonomiske krise, som vi først lige har taget hul på, bliver langvarig og dyb, lyder det fra en af Danmarks mest magtfulde mænd, Fritz H. Schur. Vi skal tilbage til 1929 og krisen, der startede i USA, for at finde noget lignende, mener han, og ser langt de fleste ulykker ligge foran os.

"Jeg plejer at sige, at i 2010 vil elevatoren nå bunden. Vi begynder først at svømme lidt opad, når vi når hen i 2011-13. I de bestyrelser, jeg sidder i, har jeg prædiket recession i de seneste par år," siger Fritz H. Schur i et interview med dagbladet Børsen.

Foruden ejerskabet af sit eget industrikonglomerat sidder han for enden af bestyrelsesbordet som formand i store selskaber som SAS, Dong Energy og Post Danmark. Han er også kendt som en særdeles stærk netværker og indflydelsesrig aktør i Venstres øverste cirkler - herunder som ven af statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Fritz H. Schur bider mærke i, at medierne sammenligner den nuværende situation med udviklingen under den første oliekrise i 1973. Men det rækker slet ikke, mener han.

"For mig at se minder den nuværende situation mest om 1929," siger Schur.

Den finansielle og senere dybe krise i USA, der kappede en fjerdedel af brutto-nationalproduktet, blev først for alvor imødegået med den nyvalgte præsident Franklin D. Roosevelts økonomiske hjælpepakke »New Deal« i 1933, der inspireret af økonomen John Maynard Keynes satte gang i de offentlige investeringer, der igen satte skub i de økonomisk hjul.

(RB-Børsen)