Bestikkelsessag: Atea-tiltalte hørte først om konto 2840, da politiet spurgte til den

Tre tidligere Atea-bosser blev onsdag afhørt i den store bestikkelsessag, hvor otte er tiltalt for at have givet eller modtaget bestikkelse.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den meget omtalte konto 2840 i den store sag om Ateas påståede bestikkelse var ukendt for to af de tiltalte tidligere Atea-bosser.
Det kom frem på fjerde retsdag i sagen, hvor de tidligere Atea-chefer, Claus Hougesen og Peter Trans, blev afhørt.

Kontoen er central for sagen, fordi det er på den Atea-konto, at Region Sjælland havde et beløb stående, som regionen via en bonusaftale med Atea havde optjent som kunde hos Atea. Pengene på kontoen blev brugt til køb af IT-udstyr, men også til gourmetmiddage og en meget omtalt Dubai-rejse, som regionens tidligere IT-driftschef Rene Clausen deltog i. Politiet har på den baggrund rejst tiltaler om både bestikkelse og underslæb.

Claus Hougesen, der var koncerndirektør i Atea ASA, det norske moderselskab i den børsnoterede koncern, fortalte i retten, at han først hørte om kontoen, da en politimand stillede ham spørgsmål om den.

»Første gang, jeg hørte om 2840, var den dag, jeg blev varetægtsfængslet. Indtil den dag havde jeg kun forbundet 2840 med postnummeret i Holte,« sagde han.

Claus Hougesen blev varetægtsfængslet i sommeren 2015.  Det skete cirka en måned efter, at politiet havde ransaget en stribe adresser, herunder Claus Hougesens privatadresse, på mistanke om, at Atea havde bestukket ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiet.

Tidligere koncerndirektør i Ateas danske kontor, Peter Trans, kom med en lignende forklaring i retten onsdag, da specialanklager Jørn Thostrup stillede ham spørgsmål om konto 2840 og den bonusaftale, som Atea havde med Region Sjælland.

»Da jeg sad over for en politimand 9. juni 2015 (dagen for varetægtsfængslingen, red), blev jeg spurgt til bonusaftalen. Det var første gang, jeg hørte om 2840, og at den var lig med bonusaftalen,« sagde Peter Trans.

Han fortalte også, at han var overrasket over at høre, at det angiveligt skulle være en hemmelig konto.

Atea har tidligere forklaret, at der var tale om en almindelig balancekonto internt i Atea, og af en statusopgørelse fremlagt i retten kan man eksempelvis også se kontobevægelser, der vedrører andre kunder.

Carsten Rizau, der var salgsdirektør i Atea med ansvar for offentlige kunder, blev også afhørt onsdag. Han var bekendt med konto 2840 og den tilhørende bonusaftale.

»Jeg vidste godt, at Region Sjælland havde en bonusaftale, og at den blev omtalt som 2840 eller figurerede som konto 2840,« forklarede han.

Han forklarede også, at det var regionen, der bestemte, hvad Regionens penge på kontoen blev brug til.

»Udgangspunktet var, at de skulle bruges til IT-udstyr. Men jeg er vidende om, at den også blev brugt til uddannelsesformål og konferencer,« sagde han.

Topchefen for Ateas danske kontor, Morten Felding, har tidligere fortalt Finans.dk, at han bad om at få konto 2840 lukket. Det bekræftede Carsten Rizau i retten.

»Jeg havde et møde med Felding, som bad mig lukke 2840 og i stedet lave en entertainmemt-konto, hvilket jeg selvfølgelig ikke ville medvirke til,« sagde Carsten Ritzau.

Under retssagen kom det også frem, at Region Sjælland ikke var den eneste af Ateas kunder, som havde en bonusaftale med Atea.

Ifølge en statusopgørelse for konto 2840, der blev fremlagt i retten havde Rudersdal Udvikling, Novo Miljø 1 og Syd Energi lignende aftaler med Atea.

Næste retsmøde er torsdag.