Beskæftigelsen steg med 0,2 pct. i tredje kvartal

Beskæftigelsen steg i tredje kvartal 2015 med 0,2 procent, hvilket svarer til 5800 personer i forhold til kvartalet før.

Foto: Jørgen Kirk.
Læs mere
Fold sammen

Beskæftigelsen steg i tredje kvartal 2015 med 0,2 procent, hvilket svarer til 5800 personer i forhold til kvartalet før.

Det oplyser Danmarks Statistik i det såkaldte arbejdstidsregnskab for tredje kvartal.

Tallet dækker over, at beskæftigelsen steg inden for det private, mens den offentlige beskæftigelse faldt en smule.

- Danmarks Statistiks arbejdstidsregnskab er den mest præcise opgørelse af beskæftigelsen. Med færre præsterede arbejdstimer bekræfter dagens tal, at der var en vis opbremsning i dansk økonomi i tredje kvartal, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Til gengæld bliver antallet af beskæftigede ved med at stige, og den overordnede tendens på arbejdsmarkedet peger dermed fortsat svagt opad, lyder det fra Dansk Byggeris cheføkonom. Han nævner dog, at det kun er den private sektor, der i øjeblikket skaber job.

- Når den private sektor bliver ved at skabe job, skyldes det for det første, at der er tale om en reel og bredt funderet fremgang, som også går igen i andre statistikker, siger Bo Sandberg.

Cheføkonomen forklarer, at der er fremgang i industri, byggeri, handel og service. For det andet, er der en tendens til, at virksomhederne i øjeblikket holder på arbejdskraften selv i de perioder, hvor der er mindre travlt for at undgå besvær og transaktionsomkostninger ved jobskift.

- Derfor er det ikke så overraskende, at vi her i tredje kvartal ser et lille fald i de præsterede arbejdstimer, samtidig med at beskæftigelsen stadig stiger, siger Bo Sandberg.

Antallet af arbejdstimer faldt med 0,1 pct. i tredje kvartal, og dermed har antallet af arbejdstimer nu været svagt faldende siden andet kvartal, påpeger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

- Det kan desværre være et varsel om, at de seneste mange måneders flotte fremgang i beskæftigelsen er ved at bremse op. Således er der normalt en tendens til, at virksomhederne trækker lidt mindre på deres nuværende medarbejdere, når efterspørgslen aftager, forklarer Tore Stamer og fortsætter:

- Dagens lidt svagere beskæftigelsestal skal formentlig ses i lyset af, at særligt eksporten og industriproduktionen er faldet ganske tydeligt over de seneste måneder. Dertil kommer, at fremgang i privatforbruget fortsat må betegnes som svag.

Nykredit holder dog fast i, at opsvinget igen langsomt vil vinde fart over de kommende måneder. Årsagen er kort og godt, at dansk økonomi i øjeblikket oplever medvind fra stort set alle fronter.