Bernstein banker Bernanke i løn

Direktøren for Danmarks Nationalbank, Nils Bernstein, får tæt ved fire gange så meget i årsløn, som topchefen for den magtfulde amerikanske centralbank, Ben Bernanke, der tilmed har tabt stort på aktier det sidste års tid.

Ben Bernanke har tabt stort på amerikanske aktier - og så er han for øvrigt betydeligt dårlige aflønnet end den danske nationalbankdirektør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla
Ben Bernake, der er topdirektør for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fik sidste år en årlig løn på 191.300 dollar, viser nye tal fra banken.

Det svarer til tæt ved én million kroner i danske kroner og er dermed langt mindre, end Nils Bernstein trækker hjem fra sig job som førstemand for Danmarks Nationalbank.

De tre direktører i Danmarks Nationalbank fik sidste år en samlet årsløn på 7,9 millioner kroner. Oven i det modtog de 2,9 millioner kroner i pension.

Det giver tilsammen 10,8 millioner kroner, og et godt bud er så, at Nils Bernstein får 40 procent af denne sum, eller mere end fire millioner kroner.

Det er fire gange så meget, som den langt mere magtfulde amerikanske centralbankdirektør modtager for sit arbejde.

Amerikanske investeringer koster Bernanke dyrt
Sidste års nedtur på aktiemarkedet har i øvrigt været en rigtig dyr affære for en af verdens mere prominente investorer. Selveste Ben Bernanke, har således stort set fået halveret sin private formue som følge af store kursfald på aktier.

Tal fra Federal Reserve viser, at Ben Bernanke nu har "aktiver" for et sted mellem 850.000 og 1,9 millioner dollar. Men for et år siden var de oppe på et sted mellem 1,2 og 2,5 millioner dollar, fremgår det.

Opgørelsen fra den amerikanske centralbank indeholder ikke oplysninger om, hvorvidt Ben Bernanke også har gæld. Det er alene hans opsparing, der gives oplysninger om.

Hos Danmarks Nationalbank er der ikke tradition for, at nationalbankdirektør Nils Bernstein eller andre fra nationalbankens direktion oplyser noget som helst om deres privatøkonomiske interesser, eller hvad de har i formue.

Men det er der altså i USA, og det er især investeringer i en række store amerikanske aktier, der har påført Ben Bernanke tab. Deres værdi er alene halveret over det sidste år til et sted mellem 250.000 og 500.000 dollar.

Den amerikanske centralbankchef skulle derimod havde solgt ud af den pulje af canadiske statsobligationer, som han tidligere har ejet.