Bernanke vil pumpe milliarder ud

USAs centralbank, Federal Reserve, kan ikke beskyldes for at være passiv. Den handler og nu med enorme opkøb af obligationer, som skal sende ledigheden ned og inflationen op.

Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke Fold sammen
Læs mere
Foto: RICHARD CLEMENT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikansk økonomi, der er verdens største, skal op i fart. Derfor vil formanden for den amerikanske centralbank, Ben Bernanke, snart skride til handling med nye lempelser af den amerikanske pengepolitik.

Renten i USA er historisk lav og nede på et interval, som hedder nul til 0,25 procent. Så der er klare grænse for, hvor meget ekstra stimulans, der kan komme herfra.

I stedet vil Federal Reserve købe obligationer op med såkaldt kvantitative lempelser. Opkøb som disse presser renten ned. Men de sender også enorme summer ud i amerikansk økonomi, eftersom sælgerne af obligationerne modtager dollar i den helt store stil.

Det kan være godt for aktiemarkedet, fordi en del af pengene givet placeres her. Men mange håber også, at forbruget får et kraftigt boost opad.

Kritikerne advarer dog om, at denne helt ekstreme form for økonomisk politik, som kun tages i brug under helt ekstraordinære omstændigheder, har det med at skabe inflation. Federal Reserve har allerede købt for 1.700 milliarder dollar obligationer, siden finanskrisen blussede kraftigt op i efteråret 2008.

Men Ben Bernanke sagde i går på en konference i Boston, at »yderligere stimulanser er nødvendige, fordi inflationen er for lav og arbejdsløsheden for høj. Den høje arbejdsløshed ser også ud til at fortsætte et godt stykke tid endnu.«

Lav inflation

Den amerikanske inflation, renset for energi og fødevarer, er nede under én procent, hvilket er en del under den uofficielle zone på mellem 1,5 og 2,0 procent, som Federal Reserve menes at forfølge.

Ben Bernanke kom ikke med præcise anvisninger på, hvad han vil gøre. Han nøjedes med at sige, at »centralbanken kan opkøbe værdipapirer eller ændre ordlyden i sine løbende erklæringer«.

Han sagde også, at »de utraditionelle tiltag, der nu sættes i værk, har sine begrænsninger og ulemper, som skal under nøje overvejelse, når det afgøres, hvor aggressivt de skal bruges.«

USAs centralbank holder sit næste ordinære rentemøde 2. og 3. november, og her venter de fleste, at der kommer mere præcise tal på, hvor store opkøb Federal Reserve er ved at varme op til.

Federal Reserve vil med sine store udpumpninger af penge og trykning af nye pengesedler også øge inflationen. Det skulle så gerne få folk til at bruge flere penge, og skabe mere aktivitet, eftersom det er svært at spare op og gemme penge til fremtiden, når inflationen er høj.

Mange mener, at USA er på vej mod en periode med deflation, altså direkte prisfald, som også er set i Japan i flere år. Det kan få mange til at udskyde forbrug, fordi varer og serviceydelser så bliver billigere, og dermed trække den aktuelle krise i langdrag.

Svær balancegang

Så lige nu er en del økonomer i USA i den lidt paradoksale situation, at de både er bekymret for deflation på kort sigt og for høj inflation på længere sigt.

Skal den høje inflation om et par år undgås, kræver det, at Federal Reserve er klar til lynhurtigt at trække de aktuelle stimulanser i land igen, når økonomien begynder at vise tegn på bedring.

Det kan de gøre ved at sælge obligationer eller hæve renten.

Men er timingen ikke optimal, risikerer Federal Reserve at miste kontrollen. Så kan økonomien løbe af sporet og få alvorlige skader, eftersom høj inflation kan tage mange år at bringe ned igen. Så det er en balancegang af de helt svære, Ben Bernanke er ved at vove sig ud på.