Benzinpriser kan styrtdykke efter sammenbrud i oliepris

Oliepriserne hamrer ned som følge af coronavirussen. For de danske bilister kan det betyde, at benzinpriserne dykker til det laveste niveau siden 2016.

 
Coronavirussen har økonomiske konsekvenser verden over. Video: Mærsk/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det globale sammenbrud i olieprisen med prisfald på op mod en tredjedel kan hurtigt få benzinpriserne til at følge med ned. Et prisfald på op mod to kroner pr. liter er ikke usandsynligt, spår investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

Fredagens og mandagens store fald i prisen på olie vil ifølge Per Hansen give markant lavere benzinpriser for de danske bilister.

»Skulle vi komme til at gense de laveste priser fra starten af 2016, er der mulighed for prisfald for de danske forbrugere på to kroner per liter,« skriver Per Hansen i en morgenopdatering på finansmarkederne.

Det store prisfald på olie er blevet udløst af dyb uenighed i OPEC, de olieproducerende landes sammenslutning, der har måttet opgive at blive enige om reduktioner i produktionen, der normalt er den måde, OPEC forsøger at bremse fald i olieprisen på. Oliegiganten Saudi-Arabien har presset på for nedskæringer, men det har Rusland sat sig imod.

»På overfladen er det uenighed mellem OPEC og Rusland, som er brudt ud i lys lue. Saudi-Arabien tog det angiveligt for givet, at Rusland ville acceptere de forslag, som Saudi-Arabien ville foreslå. Rusland havde dog en anden dagsorden. En af udfordringerne er måske, at Rusland kan være træt af OPEC-producenter, som ikke overholder indgåede aftaler og dermed mister markedsandele.«

Men ifølge Per Hansen kan der bag uenigheden gemme sig en mere langsigtet russisk taktik.

»Bag ved »scenen« gemmer der sig formentlig også en længere sigtet russisk taktik om at forsøge at presse den amerikanske skifergas ud af markedet. Lavere oliepriser vil gøre skifergas til en økonomisk mindre profitabel eller måske endda uprofitabel forretning. Analytikere mener dog ikke, det vil ændre sig allerede nu ved de nuværende priser,« skriver Per Hansen.