Benhård kritik af Nykredit: »Det lyder som en lodret løgn og en kovending«

Realkreditkæmpen Nykredit får hård kritik fra flere sider, efter selskabet ifølge kritikerne er ude i en kovending. Ryanair flyver for første gang ind på en europæisk førsteplads, og så beder Schweiz guderne om mere sne. Få et overblik over dagens erhvervshistorier lige her.

Nykredits direktør Michael Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen,

Du får dit business-overblik lige her, hvor vi samler de vigtigste og mest interessante nyheder, som du lige kan nå at læse, inden du starter dagen.

Christian Hyldahl har netop overtaget roret i Danmarks største pengetank ATP, og aviserne er fyldt med interviews med den nye adm. direktør, som langer skarpt ud efter overdreven bonusfest til erhvervsledere. Derudover byder avisspalterne på følgende historier onsdag:

Vi lægger ud med at kaste et blik på bonusprogrammer til danske erhvervsledere.

1
Ny ATP-topchef om lønfest i Nets: Svært at forestille sig i fremtiden

Som en aktiv medinvestor vil ATP i fremtiden sætte ind, hvis lønninger og bonusser til virksomhedslederne stikker af. Sådan lyder meldingen fra ATPs nye topchef, Christian Hyldahl, i et interview med Jyllands-Posten.

»Det er noget, vi har holdninger til. Vi ser rigtig gerne, at disse økonomiske incitamenter er der, men vi ser også gerne, at de er der på en måde, hvor det giver mening. Ledelsen skal honoreres, men ikke i en udstrækning, der er unødvendig og på bekostning af aktionærerne,« siger Christian Hyldahl.

Som avisen tidligere har skrevet, har en gruppe af 70 Nets-ledere samlet kunne dele en stor milliardgevinst i forbindelse med betalingsformidlerens børsnotering i september sidste år.

Christian Hyldahl indrømmer over for Berlingske, at han i kraft af sit tidligere virke i Nordea aldrig har set lignende aflønningsprogrammer.

»Det er klart, at incitamentsprogrammet i Nets ligger i den høje ende. Jeg har svært ved at se det gentage sig, hvis vi har mulighed for at påvirke det.«

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Nykredit får hård kritik for kovending

Eksperter og kritikere sår i dagens udgave af Berlingske tvivl om årsag til de prisforhøjelser, som landets realkreditkæmpe Nykredit annoncerede i foråret sidste år.

Opfattelsen ifølge kritikerne er, Nykredit igen og igen har henvist til nye kapitalkrav som begrundelse for de omstridte prisstigninger på boliglån. Kritkerne mener, at Nykredit nu er ude i en kovending, når realkreditgiganten siger, at stigningerne ikke skyldes de netop udskudte Basel IV-krav.

»Det lyder som en lodret løgn og en kovending. Der er i hvert fald det modsatte af, hvad der blev sagt i foråret 2016. Vi har debatteret det rigtigt meget, og det er jo, fordi det er det argument, de har brugt. De fremtidige Basel-krav har helt klart været en stor del af debatten,« siger Chresten Ibsen, stifter og bestyrelsesmedlem i Fair Bidragssats.

Nykredit holder dog fast i, at bidragsforhøjelsen bygger på de allerede kendte kapitalkrav.

»Der er en baggrund for bidragsforhøjelsen, og der er en baggrund for børsnoteringen. Og der er forskel på de to. Faktum er, at bidragsforhøjelsen først og fremmest er begrundet i allerede kendte og vedtagne krav. Det er også det, der fremgår af den begrundelse, der er sendt til Finanstilsynet, og som er tilgængelig på vores hjemmeside,« siger Nykredits pressechef, Jens Theil.

3
Ryanair er nummer 1 i Europa

Ryanair har overhalet Lufthansa og er nu Europas største luftfartsselskab målt på antallet af passagerer, skriver Ritzau.

Det er første gang, at det irske selskab har snuppet førstepladsen fra den tyske rival, der med sine 109,7 millioner passagerer i 2016 må se sig slået af Ryanairs 117 millioner.

Selv om Lufthansa fortsat har det største overskud, viser sidste års passagertal, at flyrejsende "i stigende omfang lader sig friste af Ryanairs tilbud". Det vurderer den tyske flyekspert Cord Schellenberg.

»Det her bør være en brat opvågning for Lufthansa,« siger han til nyhedsbureauet AFP.

Ryanair kan desuden prale af en markant stigning i antallet af passagerer på 15 procent fra 2015. For Lufthansa lå stigningen på 1,8 procent for samme periode. Læs hele historien her.

4
»Uden udlændinge må vi lukke«

Mens politikere og økonomer skændes om behovet for jobreformer, sætter antallet af udlændinge i danske job rekord med 194.027, skriver Børsen onsdag på baggrund af tal fra Dansk Industri. Direktør Lars Bach Jensen kalder udenlandsk arbejdskraft »helt afgørende« for sit isoleringsfirma Unipur.

»Udenlandsk arbejdskraft er helt afgørende for mig, og havde jeg ikke adgang til udenlandsk arbejdskraft, så kunne jeg ikke fuldføre de ordrer, jeg får ind. Så det er sådan, at uden udlændinge må jeg lukke min virksomhed,« siger Lars Bach Jensen, der har kunder som Novo Nordisk og Chr. Hansen.

Og er det så i det hele taget en god forretning for den danske statskasse at have så mange udlændinge i danske job? Ja, mener Dansk Erhverv, som henviser til en opgørelse, som viser, at udenlandsk arbejdskraft bidrager med 129 mia. kr. til den danske økonomi om året.

»De her tal illustrerer netop udenlandsk arbejdskrafts stigende betydning. Vi har meget svært ved at skulle undvære den arbejdskraft, og vi har behov for mere de kommende år,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Business-redaktionen anbefaler:

- Kendis-kokken Jamie Oliver tager konsekvensen af Brexit
- Fik Johannes Langkilde virkelig fløjet en hest til USA på DRs regning?
- Manglende Nordsø-afklaring sætter stor oliehandel på pause

5
Schweiz lider under manglende sne

Hver eneste vintersæson valfarter millioner af turister til Schweiz for at opleve ski-atmosfæren og nyde alpernes snehvide pister. Men i år er et af verdens rigeste lande kommet i problemer. I december løb Schweiz nemlig ind i den værste skimåned i 100 år, skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

Den manglende sne betyder, at det normalt populære Jungfrau-bjerg, der er beliggende i Berner Oberland regionen af de schweiziske alper, har haft 25 pct. færre turister i december end sædvanligt, oplyser ejeren af den store skilift-selskab Jungfraubahnen Holding AG.

Den positive nyhed for Schweiz er, at sneudsigterne er markant bedre her i januar. Men ifølge Reto Knutti, der er professor ved det Schweiziske Teknologiske Institut for klimaundersøgelser, er den dårlige nyhed, at Schweiz begynde at vænne sig til, at skisæsonen bliver kortere og kortere.

»Du kan ikke forvente, at forholdene vil være de samme om 50 år,« siger professoren til Bloomberg.

En kvinde prøver at stå på snowbord i de schweisiske alper den 2. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI.

Det sker i dag

Som det første C20-selskab i år præsenterer den danske ingrediensproducent Chr. Hansen regnskab i dag kl. 08.00. I regnskabet for første kvartal ventes Chr. Hansen at levere en organisk vækst på 7 pct. ifølge analytikere adspurgt af Ritzau Estimates. Til sammenligning var den organiske vækst i samme kvartal for et år siden på 14 pct.
Kl. 09:00 præsenterer Danmarks Statistik tal for industriproduktionen i november.
Kl. 10.30 kommer der tal fra Storbritannien for industriproduktionen i november.
Kl. 13.00 giver amerikanske Signet Jewelers, der er den største forhandler af Pandora-smykker i USA, status for julesalget.

Det sker på markederne onsdag

Der er generelle kursstigninger i de asiatiske aktiemarkeder, hvor kun børserne på det kinesiske fastland viser en nedadgående tendens, skriver Ritzau Finans.
- I Tokyo får markedet hjælp fra en svækkelse af den japanske yen over for dollar. Nikkei-indekset stiger 0,3 pct., mens det bredere Topix-indeks øger 0,4 pct.
-De kinesiske markeder på fastlandet har til gengæld en skidt dag. Shanghai Composite-indekset og CSI 300-indekset falder begge 0,5 pct., mens børsen i Hongkong samtidig lægger fra med et positivt spring på 0,7 pct. i Hang Seng-indekset.
- De amerikanske aktiefutures ligger med fald omkring 0,1 pct. onsdag morgen.