Bella Center taber megaordre

Det internationale revisonsfirma Ernst & Young har valgt at flytte sin konference fra København til Dublin, hvor alt trækkes fra i moms.

Bella Center taber flere millioner på, at Ernst & Young har valgt at flytte sin kongres til Dublin på grund af de danske momsregler. På billedet viser centrets administrerende direktør Arne Bang Mikkelsen kronprinsesse May rundt på den nys overståede internationale modemesse i Bella Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi vil ikke klynke. Vi vil bare gerne konkurrere med vores udenlandske kolleger på lige vilkår. Så skal vi nok sørge for at tjene penge.«

Administrerende direktør for Bella Center, Arne Bang Mikkelsen, tager en dyb indånding. Man mærker hans engagement i noget så kedeligt som momsafløftning, der har direkte betydning for hans forretning. Mere konkret har centret tabt Ernst & Youngs konference med cirka 1.300 gæster til Dublin, hvor al momsen kan trækkes fra. I Danmark kan kun halvdelen trækkes fra.

»Vi taber flere millioner på det, og resten af København går også glip af en stor omsætning. Ernst & Young er desværre ikke det første eksempel, vi har på, at udenlandske kunder vælger Danmark fra til fordel for vores nabolande, som jo altså kan levere samme kvalitet, som vi kan. Det er ærgerligt, for når vi ikke tjener penge, investerer vi heller ikke i samme omfang i at forbedre og vedligeholde vores hoteller, hvilket er helt afgørende for at kunne tilbyde den bedste kvalitet. Det er en ond cirkel,« siger Arne Bang Mikkelsen og henviser til, at en udenlandsk gæst normalt spenderer 3.500 kroner om dagen.

Danmark går glip af lavtlønsjob

Bella Centers brancheforening Horesta har i årevis råbt op om momsreglerne, som de mener forringer deres medlemmers mulighed for at tjene penge.

For to år siden fik de mulighed for at trække 50 procent fra, men det er langt fra nok til at redde hotellernes konkurrenceevne, lyder det. Derfor har de nu fået fagforeningerne HK/Privat og 3F med på vognen for at få større gennemslagskraft. Og det glæder Arne Bang Mikkelsen.»Det her handler jo lige så meget om beskæftigelse. Vi er én af de brancher med en rigtig stor andel af lavtlønsjob, og vi er én af de bedste brancher til at integrere udlændinge – næsten alle vores ansatte er udlændinge. Så vi udfylder jo også en social opgave,« siger direktøren.

I modsætning til eksempelvis industrien kan hotel- og restaurationsbranchen ikke flytte sin produktion til udlandet. Netop derfor bakker fagforeningerne arbejds-giverne op i, at momsreglerne skal ændres. Siden 2011, hvor de blev forbedret til branchens fordel, er der nemlig blevet skabt 850 flere fuldtidsstillinger.

»Vi taler jo om en afgift, som ikke tjener noget særligt formål, og som samtidig hæmmer beskæftigelsen,« siger formand for HK/Privat, Simon Thøgern.

Bella Center er kommet ud af 2012 med underskud, hvilket også var tilfældet i 2011. Selv om det har haft succes med at tiltrække flere mindre konferencer, primært på grund af det nye hotel Bella Sky, har centret samtidig mistet flere større konferencer, herunder altså Ernst & Young. Arne Bang Mikkelsen forventer dog på baggrund af den seneste måned at få overskud i år.