Bekymrende lav inflation

Inflationsniveauet i november ligger i Danmark på samme lave niveau som i sidste måned. I euroområdet kan den laveste inflation i 60 år give anledning til indgreb for at få gang i økonomien, vurderer økonom.

Danmark trækker med 0,3 procent i november ned i det gennemsnitlige inflationsniveau i Europa, hvor tallet i november lå på 0,9 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Inflationen i Danmark holder sig med 0,3 procent i november på samme lave niveau som måneden før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Den lave inflation i Europa har bidt sig fast, og gennemsnittet i EU var i november på 1,0 procent - blot en anelse fra sit niveau på 0,9 procent måneden før.

Ifølge Danmarks Statistik skyldes den højere inflation i EU blandt andet, at prisændringer på fødevarer og forsikringer bidrager mere til inflationen i EU end i Danmark. 

Ser vi på den årlige inflation i euroområdet, er den på blot 0,9 procent, hvilket er langt fra ECBs målsætning om en årlig inflation på 2 procent. Dermed forventes inflationen for hele 2013 at lande på det laveste niveau i 60 år.

Ifølge cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRF Kredit er den lave inflation dræbende for et eventuelt økonomisk opsving, hvor man skal forsøge at undgå et deflationsscenarie.

»Den Europæiske Centralbank vil sandsynligvis i starten af det nye år gøre flere geværgreb for at få gang i økonomien. Det vil formentlig ske ved, at man oversvømmer markederne med likviditet samtidig med, at man sikrer en meget lempelig retorik,« skriver hun i en kommentar.

Mens Danmark ligger på det laveste niveau, er det vores nordiske nabolande Island og Norge, som har den højeste inflation med henholdsvis 3,0 procent og 2,3 procent i november. Laveste inflationsniveau i Europa finder vi i Grækenland, hvor inflationen i november var minus 2,9 procent. 

Ser vi på vores nabolande, er inflationen i Tyskland på 1,6 procent, mens den for Sverige befinder sig på samme niveau som Danmark.