Behov for arbejdskraft i Nordsøen sat på standby

Den store mangel på arbejdskraft i Nordsøen er midlertidigt sat på pause. På mellemlangt og længere sigt forventer branchen dog stadig problemer med at skaffe hænder nok.

Martin Næsby, direktør i OlieGas Danmark, ser nu omkostningstilpasning efter et overophedet marked. Foto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere
Foto: benita marcussen

Det var det samme før finanskrisen. Det var det samme under finanskrisen. Og det har været det samme efter finanskrisen. Den boomende danske offshorebranche har skreget på arbejdskraft. Men efter olieprisfaldet holder Nordsøen nu vejret med sine investeringer i sådan en grad, at det akutte behov for hænder er forsvundet.

»Det billede er meget rigtigt. Der har været ekstremt meget tryk på i forhold til olie og gas de seneste ti-femten år. Vi har stået og manglet medarbejdere med teknisk kompetence, men olieprisfaldet har løst flaskehalsproblemerne,« siger Henrik Garver, der er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Ikke de samme prioriteter

Olieprisen er faldet fra over 100 dollar for en tønde midt i 2014 til nu at ligge og rode mellem 50-60 dollar for en tønde. Det er et af de voldsomste prisfald i årtier.

»Vi kommer ud af et overophedet marked, og vi ser nu en omkostningstilpasning, der er accelereret af prisfaldet på olie,« siger Martin Næsby, der er direktør i Olie Gas Danmark.

»Virksomhederne kigger også på, om de har brug for alle de medarbejdere, som de havde før. Derfor er det heller ikke rekruteringsudfordringer, der er det største problem lige nu.«

Olieprisfaldet har dog langtfra givet en permanent løsning på det store rekruteringsproblem i sektoren, påpeger Martin Næsby.

»Det er ikke sat på pause de næste tre år, og det er på den helt korte bane. Forventningen er også, at olieprisen retter.«

Grå horisont

At olieprisfaldet har givet en meget midlertidig løsning på et gammelt problem, er man enig i i Ingeniørforeningen.

»Jeg tror, det bliver værre endnu med manglen på arbejdskraft. Og jeg tror, vi ser problemerne igen allerede om et par år,« siger Morten Thiessen, der er formand for Ingeniørforeningen IDAs arbejdsmarkedsudvalg.

»Vi har aldrig uddannet så mange ingeniører som nu, men der er stadig behov for at uddanne flere. I og med at det tager nogle år at blive uddannet, er det her problem ikke noget, vi selv kan nå at gøre noget ved.«

Af de store rådgivende ingeniører er det Rambøll, der har de største aktiviteter i Nordsøen. Berlingske har været i kontakt med selskabet, men Rambøll føler ikke, at de har noget markant nyt at bidrage med endnu, og de har derfor ikke ønsket at medvirke i denne artikel.