Begyndende optimisme i USA

Økonomer og politikere i USA tror, at økonomien er ved at vende. Stadig flere nøgletal begynder at pege opad.

Foto: Reuters
Der er lys for enden af den mørkeste økonomiske tunnel i USA i 70 år. I hvert fald hvis man skal tro ledende politikere og økonomiske eksperter. Den genudnævnte chef for den amerikanske centralbank, Ben Bernanke, siger, at udsigterne for et konjunkturopsving "synes gode", mens finansminister Timothy Geithner vurderer, at USA' økonomi er "kommet væk fra afgrunden".

Også præsident Barack Obama er optimistisk. Men han advarer om, at der stadig "er lang vej", før den amerikanske økonomi igen er på ret køl.

Politikernes udtalelser er et ekko af ledende amerikanske økonomer, der peger på en række faktorer, der tyder på, at USA, verdens største økonomi, er ved at hive sig selv op af det seneste halvandet års økonomiske sump.

Det betyder ikke, at alle mørke skyer over amerikanernes økonomi er forsvundet. På den negative side er et stadig galopperende underskud på statsbudgettet og stigende arbejdsløshed. Tirsdag meddelte regeringen, at den venter et budgetunderskud på næsten 8210 milliarder kroner i 2009. Det er rekordstort og vil udgøre godt 11 procent af USA's bruttonationalbudget, BNP. Med en sådan økonomi vil USA aldrig have en chance for at komme med i eurosamarbejdet, hvor stabilitetspagten kræver, at underskuddet maksimalt må være tre procent af BNP.

Underskuddet har hidtil ikke været anledning til den store bekymring i USA. Men på det seneste er stemningen vendt. Vælgere er blevet betænkelige, og ledende politikere i Kongressen er det også.

- Et står klart. Udsigterne for budgettet er forværret, og det er farligt, siger John Boehner, leder for republikanerne i Repræsentanternes Hus.

Også arbejdsløshedstallene er bekymrende. Siden krisen begyndte i december 2007 er hele 6,7 millioner arbejdspladser gået tabt, og arbejdsløsheden helt oppe på 9,4 procent. Det til trods er der dog begyndende positive tegn. Arbejdsløsheden faldt med 0,1 procentpoint fra juni til juli.

Og der er andre positive tegn. Kurserne på de amerikanske børser er steget de seneste uger og er på sit højeste, siden krisen tog fart. Bruttonationalproduktet stiger igen efter flere kvartaler med dramatiske fald. I januar-kvartal skrumpede BNP med hele 6,4 procent. I april-kvartal med 1.0 procent. En undersøgelse gennemført at nyhedsbureauet Reuters blandt 70 økonomer viser, at de venter, at BNP vil stige med 2,4 procent i juli-kvartal og med 2,2 procent i årets fjerde kvartal. Det er en større stigning, end økonomer ventede for bare tre måneder siden.

Også det amerikanske boligmarked viser tegn på opsving. Sammenslutningen af ejendomsmæglere venter, at salget er i opgang. De seneste tal fra juli viste, at salget steg med 7,2 procent, og det er den største stigning i fem år.

I de kommende dage kommer en række nøgletal, som vil afsløre, om de positive forventninger har bund i den økonomiske virkelighed. Nye tal for udviklingen i bruttonationalproduktet er på trapperne.

Hvis begge tal er positive anser økonomer det for sandsynligt, at bunden er nået, og krisen begyndt at lette.

Finansminister Timothy Geithner maner dog til forsigtighed.

- Nogle økonomer siger, at recessionen ligger bag os. Men den virkelige test for os er, hvornår amerikanerne er tilbage på arbejde, hvornår folk har tillid nok til igen af lade deres opsparing arbejde, og hvornår erhvervslivet har nok tiltro til femtiden, så de igen investerer i nye projekter og i nye idéer, siger Geithner til Reuters.

/ritzau/