Bedre dansk handelsoverskud end ventet

Eksporten af varer faldt 0,7 pct. og importen faldt 4,9 pct. i maj, og det resulterede i et større end ventet overskud på handelsbalancen i Danmark. Overskuddet på handelsbalancen var på 7,0 mia. kr.

Foto: Claus Fisker Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var blot ventet et overskud på 5,0 mia. kr. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. I april blev overskuddet revideret ned til 5,1 mia. kr. fra 5,3 mia. kr.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Falder i importen i maj skyldtes primært faldende køb af olie.

- I de tre seneste måneder steg eksporten til vores to største eksportmarkeder Tyskland og Sverige, anfører statistikkerne.

Eksporten til Tyskland steg 4,3 pct. som følge af øget salg af maskindele, lægemidler og fødevarer. Eksporten til Sverige steg 5,4 pct., blandt andet som følge af øget salg af vindmølledele og olieprodukter.

Også eksporten til Kina steg, især grundet øget salg af minkskind og medicin.

- Importen fra Kina steg i samme periode 7,4 pct. fordelt på en række varer. Også importen fra Tyskland steg, blandt andet grundet øget køb af køretøjer, oplyser Danmarks Statistik.

I maj var der et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 13,3 mia. kr., hvilket er 4,4 mia. kr. større end i april og 0,2 mia. kr. mindre end i maj 2013.

I årets første fem måneder udgjorde overskuddet på betalingsbalancen 40,5 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,5 mia. kr. i forhold til samme periode i 2013.