Bedrageridømt vækstvinders skæbne afgøres i dag

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Monjasas-stifter Jan Jacobsen blev sidste år dømt for bedrageri i byretten. Han modtog en fængselsstraf på 3,5 år, mistede desuden retten til at drive virksomhed i fem år og selskabet Monjasa fik en bøde på over ti millioner kroner. Mandag falder dommen i ankesagen i Vestre Landsret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Monjasa

Godmorgen

Velkommen til en råkold novembermorgen, hvor vinteren for alvor har meldt sin ankomst i Danmark. Dermed er incitamentet endnu større til at læse dagens morgenpost, hvor vi har fundet en række stærke erhvervsnyheder frem at lune sig på.

1
Sag mod Monjasa-stifter afgøres i dag:

Varmt bliver der formentligt i landsretten i Viborg i dag, når der falder afgørelse i ankesagen mod medstifter i det danske bunkerselskab Monjasa, Jan Jacobsen. Han blev sidste år dømt for bedrageri i byretten. Han modtog en fængselsstraf på 3,5 år, mistede desuden retten til at drive virksomhed i fem år, og selskabet Monjasa fik en bøde på over ti millioner kroner.

Sagen blev rejst af bagmandspolitiet i 2014 og blev ført ved byretten i Kolding sidste år, hvor Monjasa og Jan Jacobsen begge blev dømt for groft bedrageri mod en malaysisk kunde. Sagen drejer sig om, at kunden ifølge byretten har betalt for mere olie end Monjasa har leveret. Selskabet og Jan Jacobsen blev dømt for systematisk bedrageri, da der var tale om 24 oliehandler.

Monjasa var frem til sagens begyndelsen lidt af et dansk væksteventyr og vandt vækstkonkurrencen Entrepreneur of the Year i 2013.

Både Jan Jacobsen og Monjasa kæmper for frifindelse.

»Det er gætværk og blændværk«, har Monajasa-advokat Jacob Skude Rasmussen, udtalt om sagen ifølge Shippingwatch, mens Jan Jacobsens forsvarer, Henrik B. Sanders, kaldte anklagerens bevisførelse for »mildest talt rodet«.

Der ventes dom kl. 14.00 mandag.

OPDATERET: De tiltalte i sagen blev 20. november 2017 frifundet i landsretten - læs mere her.

 

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Afgørelsens time for EMA

En anden afgørelse, der bliver ventet på i spænding mandag, og som kan få omfattende betydning for dansk økonomi og erhvervsliv, er den om, hvor Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) skal placeres. 19 EU-lande har sat alle sejl til for at sikre sig Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der skal flytte fra London som en konsekvens af Brexit. I et hektisk diplomati op til mandagens afgørelse af placeringen er der således givet løfter om alt fra udstationerede soldater over rævekager om magtfulde poster til politisk opbakning i forskellige mærkesager.

Forklaringen er, at agenturet er så vigtigt for den kapitalstærke lægemiddelindustri, at det udover sine 900 ansatte sandsynligvis også vil øge antallet af ansættelser i lægemiddelselskaberne i den by, hvor EMA lander.

Læg dertil et hav af EMA-konferencer, som ventes at tiltrække op mod 36.000 gæster om året, og man har forklaringen på, hvorfor den danske regering har tilbudt at betale 20 års leje af 27.000 kvadratmeter i Copenhagen Towers for at trække EMA til København.

Berlkingske Business anbefaler:

Tryg vil bruge robotter til at gøre kagen en milliardbid større

Rekordinvestering giver ATP andel i 16 butikscentre

Danskerne drømmer om en urealistisk lav pensionsalder

3
Kollaps i forhandlinger sender Tyskland ud i politisk krise

De tyske regeringsforhandlinger er brudt sammen, efter at det liberale parti FDP har trukket sig fra samtalerne.

»Det er bedre ikke at regere end at regere dårligt,« siger FDP-leder Christian Lindner efter at have forladt forhandlingerne.

Han tilføjer, at det ikke har været muligt at skabe et »fundament af tillid« med kansler Angela Merkels konservative CDU/CSU-alliance og Miljøpartiet De Grønne. Det socialdemokratiske SPD har afvist at vende tilbage til en Merkel-ledet koalition. Samtidig har Merkel afvist, at hun vil stå i spidsen for en mindretalsregering. Angela Merkel siger natten til mandag, at hun ærgrer sig over sammenbruddet i forhandlingerne.

Partierne har i mere end en måned forhandlet om grundlaget for en ny regering i Europas største økonomi. Forhandlingerne har udviklet sig til en bitter strid mellem partierne, der har vist sig at være uenige om både stort og småt.

Merkel vil nu informere den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier, om, at det ikke er lykkedes at forme en ny regeringskoalition.

4
Ny vækstplan på menuen hos dansk Supermarked

Dansk Supermarked fremlægger nu nye ambitiøse planer for fremtiden, efter at dagligvaregiganten er ude af A.P. Møller - Mærsks hænder. Der skal skrues op for investeringerne, og topchef Per Bank er mere ambitiøs end nogensinde.

Med Per Bank som administrerende direktør og Nils Smedegaard Andersen som formand har Dansk Supermarked over de seneste år formået at skrabe så mange penge sammen, at selskabet har været i stand til at købe sig selv tilbage i en handel med Mærsk til en værdi af 5,5 milliarder kroner.

Efter planen skulle Mærsk først sælge sin aktiepost på 19 procent i Dansk Supermarked i 2019. Men der var ingen grund til at vente – snarere var der god grund til at handle. Nu kan de hårdt tjente penge i Dansk Supermarked nemlig bruges på at investere, ekspandere, og købe op, og der er masser af potentiale for at vokse i den danske dagligvarekoncern, mener Per Bank.

Det holder aktieeksperten øje med mandag:

  • Tryg holder kapitalmarkedsdag i London. Kommer der nye finansielle målsætninger?
  • Kåre Schultz og Teva er begyndt at vise ”aktietænder” efter samlet 15 % stigning torsdag/fredag i næste uge. Fortsætter opturen og er nedturen og forbandelsen brudt?
  • På nøgletalsfronten er amerikanske ledende indikatorer ene om at skabe lidt opmærksomhed på en generelt nyhedsfattig dag

Det sker i dag:

09:00 Dom i ankesag om svindelanklaget oliefirma
16.00: USA: Ledende indikatorer, okt
Placering af EU's Lægemiddelagentur afgøres

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier følger de amerikanske ned mandag morgen, hvor der tages gevinster hjem efter regnskabssæsonen for tredje kvartal. Usikkerheden er udløst af amerikansk usikkerhed omkring udfaldet af den forestående skattereform, inden Senatet stemmer sit udkast igennem. Repræsentanternes Hus stemte torsdag i sidste uge sit udspil igennem.

Nikkei 225 -0,6
Topix -0,1
Hongkongs Hang Seng -0,1
China Shanghai Composite -1,0
China CSI 300 -0,9
Taiwan Taiex -0,4
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex -0,1
Singapores STI +0,1
Sydney ASX 200 -0,2