Barsel giver problemer for kvindelige sælgere

Fyring. De kvindelige sælgere er i mindretal, men stadig flere af dem kommer i klemme ved graviditet og barsel. Tre ud af fire konflikter hos sælgernes fagforening Business Danmark handler i dag om ligestilling. Foreningen mener ikke, at faget er gearet til kvinderne. Dansk Erhverv er uenig<B>. </B>

Lav ledighed og bløde værdier på arbejdspladserne har ikke virket fremmende for ligestillingen af gravide og barslende kvinder.

Tværtimod kniber det for en del kvinder, især inden for salgsfaget, at få barselsorlov uden at blive ramt af diverse forringelser eller fyring efterfølgende. Arbejdsgivere, der fyrer folk på grund af graviditet og barsel, risikerer et smæk på mellem en kvart og en halv million kroner .

Men der er stadig en stribe virksomheder, som ikke har lært lektien, oplyser fagfor-eningerne Business Danmark og HK, der begge har ansatte sælgere som medlemmer.

De peger på, at der i øjeblikket er en vækst i antallet af sager om brud på reglerne om ligebehandling af kvinder på barsel.

Gravide blive pressetHK fører årligt mellem 40 og 70 sager, hvor gravide HK'er søger godtgørelse for uberettiget fyring. Samtidig er antallet af sager om chikane, altså hvor en kvinde har følt sig presset til at sige op, fordoblet fra seks til tolv på et år, oplyser jurist Jeanette Robetjé Hahnemann, HK.

Hos sælgernes fagforening Business Danmark har der været 11 sager i årets fem første måneder, og der er udsigt til 20 sager i alt i 2007 mod 13 sager sidste år.

Kun 15 procent af medlemmerne er kvinder, men hele 75 procent af alle konflikter hos fagforeningen handler om kvindelige sælgere, der er kommet i klemme på grund af graviditet eller barsel.

- Det er som om kvinder, der kommer retur fra barsel, bliver kørt ud på et sidespor. Det er spøjst, når man nu mangler arbejdskraft, og der er så megen fokus på bløde værdier, siger advokat Frank Kanlund, som til daglig fører sager for sælgere mod deres arbejdsgivere.

- Salg er fortsat en mandebranche, hvor fuld eller halv løn i barslen stadig ikke er voldsomt udbredt. Faget er ikke rigtig gearet til ligestilling. Visse virksomheder lever fortsat i fortiden her, siger Michael Krag, presseansvarlig hos Business Danmark.

Bedre vilkårBrancheorganisationen Dansk Erhverv er slet ikke enig i det skitserede billede. Der er bestemt ikke kommet flere sager om diskrimination af gravide og kvinder på barsel, mener overenskomstchef Morten Schønning Madsen, Dansk Erhverv.

- Som arbejdsmarkedet er i dag, ville dette heller ikke hænge sammen. Vilkårene i overenskomsterne er tværtimod blevet bedre for børnefamilier, siger Morten Schønning Madsen.

Heller ikke specialist i ansættelsesret advokat Peter Herskind, Proerhvervsadvokater, kan se en stigning i antallet af sager på området.

Men han kan godt forestille sig, at der inden for et mandsdomineret fag vil være en tendens til at glemme hensynet til ligestillingsreglerne.

- Arbejdsgiveren bør kalkulere med, at ligestilling er en ekstra omkostning, som der skal tages hensyn til i budgettet, når der kommer flere kvinder ind i faget, siger han og peger blandt andet på udgifter til oplæring af vikar, løn under barsel, sygdom under graviditet og så videre. Faktisk melder hele 41 procent af de gravide sig syge, viser tal fra Arbejds- og miljømedicinsk Klinik ved Odense Universitetshospital.

Peter Herskind minder om, at alternativet kan blive en meget større udgift til den gravide eller nybagte mor, hvis man skrider til fyring på grund af graviditet og barsel.

Domstolene straffer virksomhederne stadig hårdere for at bryde med ligestillingsreglerne, fortæller Peter Herskind. Ni måneders løn i erstatning er nu normen.

- Ind i mellem synes jeg faktisk, at dommerne i dag er lige lovlig hurtige til at se bort fra arbejdsgivernes argumenter for at fyre kvinden. Bevisbyrden er meget svær at løfte, siger Peter Herskind.