»Barsel er ikke karrierehæmmende hos TDC«

Peder Burgaard holdt tre en halv måneds barsel med vidunderet Oskar. »Det var en befrielse i en hektisk hverdag,« siger han.

Peder Burgaard, der er afdelings­leder for offentlig digitalisering i telegiganten TDC, har valgt at tilbringe tre en halv måned på barsels­orlov med sønnen Oskar. De har begge stor glæde af samværet, og han har blandt andet oplevet sønnens første skridt – til stor ærgrelse for hustruen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Oskar på 16 måneder er ivrigt i gang med sine morgenhavregryn i sin høje stol i lejligheden på Frederiksberg.

Han spiser selv med sin lille grønne plastikske, som han en gang imellem smider på gulvet, hvorefter han tilfreds betragter sin far samle den op.

Oskar er ifølge sin far et enestående barn, som kunne gå i en alder af otte måneder, rulle rundt på maven, da han kun var en måned og tre dage, og kravlede, næsten før navlestrengen var kappet.

»Jeg har jo oplevet alt det, og det var fruen (konsulent hos Accenture, red.) jo heller ikke helt tilfreds med, for hun havde troet, at det skulle være hende, der skulle opleve mange af de første ting. Så da jeg kom og meddelte, at nu var han rullet rundt, så var hun lidt ærgerlig. Det var også mig, der så ham gå første gang,« fortæller Peder Burgaard glad.

Peder Burgaard, som er afdelingsleder for offentlig digitalisering i TDC, håndterer sønnen så professionelt som nogen mor, mens hans på én gang brygger kaffe til Berlingskes udsendte, tørrer podens næse og fortæller om sin tre en halv måned lange barselsorlov, fra Oskar var otte måneder:

»TDC har gode forhold med fuld løn under barsel, og det kan man lige så godt udnytte. Der er også nogle af de andre kammerater derinde, der har taget fire og en halv måned. Kombineret med noget sommerferie kan du holde en rigtigt lang barsel. Det har været befriende at trække tre og en halv måned ud af en hektisk hverdag,« siger han.

Opvarmning med fælles rejse

Peder Burgaard og hans hustru, Inga, brugte en måned af barselsorloven sammen, hvor de realiserede en drøm om at rejse til Japan.

»Det var da lidt taktisk tænkt med en lang ferie, men det var også en god overgang for mig, at vi var fælles om Oskar, inden jeg skulle have ham alene,« siger den stolte far og indleder Oskars yndlingsleg for tiden med en rød ballon.

»Det er ikke karrierehæmmende hos TDC at holde barsel, som man måske kunne frygte. Det var jo Henning Dyremose, der startede kampagnen »Fars Kram« i 2002, og han tog selv barselsorlov, da han fik en efternøler. Den øverste ledelse sendte på den måde et kraftigt signal om, at det er legitimt at gøre det. Dengang tog kun 12 pct. af fædrene på barsel, nu er vi oppe over 80 pct.,« siger han.

Jens Aaløse, som er HR-ansvarlig i TDC Group, forklarer: »Vi tror på, at det skaber gladere og mere loyale medarbejdere, at der er tid til familielivet. Det er blevet en naturlig del af vores kultur, at fædre tager barsels­orlov. Og kigger man på landsgennemsnittet, hvor 37 pct. af fædre tager orlov, så ligger vi langt over med 80 pct.,« siger han.

»Rent økonomisk har vi et attraktivt barselstilbud, hvor fædre på forældreorlov får fuld løn i 10-14 uger. Men der, hvor vi nok adskiller os mest, er i vores kultur omkring det at gå på barsel – hos os er barselsorlov for fædre fuldt ud accepteret og noget, vi opfordrer til blandt vores medarbejdere, som bliver fædre.«