Bankøkonom: Tyskland går usikre måneder i møde efter valg

Den politiske situation i Tyskland bliver usædvanligt usikker de kommende måneder, mener Nordeas cheføkonom.

Angela Merkel kan siges at have vundet weekendens valg i Tyskland, på trods af tilbagegang i forhold til tidligere valg. Øknonom kalder situationen »kompliceret« og »svær«. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH

Angela Merkel bevarede magten i Tyskland trods tilbagegang ved parlamentsvalget og kan også de næste fire år kalde sig tysk forbundskansler.

Nu venter der en forhandling om, hvordan den nye regering skal sammensættes, og hvilken kurs tysk politik skal bevæge sig i de kommende år.

Nordeas europæiske cheføkonom, Holger Sandte, kalder i en skriftlig kommentar resultatet for "kompliceret".

- De næste par måneder vil blive usædvanligt usikre, når man ser på det efter tyske standarder. Men de finansielle markeder skal ikke være bekymrede for den kommende regering, skriver han.

- Vi forventer en virksomhedsvenlig tilgang med et grønt præg og en mindre entusiasme i forhold til yderligere styrkelse af samarbejdet i eurozonen, skriver Sandte.

Hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos tror man på, at valgresultatet kan udmønte sig i øget tysk vækst.

- Reformtempoet under den seneste CDU/SPD-koalition har været meget lavt. Forhåbentlig ændres det nu. En øget tysk vækst vil smitte positivt af på europæisk og dansk økonomi, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

- Derudover kan der være brug for at øge pensionsalderen. Tysk økonomi forventes de kommende år at mangle arbejdskraft, da ledigheden i dag er lav.

Mads Lundby Hansen forventer, at noget af det første, den nye regering kommer til at tage hul på rent økonomisk, bliver et kig på selskabsskatten.

- Det vil komme bag på mig, hvis der ikke kommer en hurtig melding om, at selskabsskatten reduceres. Den udgør 30 procent, hvilket er højt i en international sammenligning. I Danmark udgør selskabsskatten 22 procent.

- Den internationale skattekonkurrence er i gang, og USA, Frankrig og Storbritannien har planer om betydelige reduktioner i selskabsskatten, siger han.

/ritzau/