Bankøkonom blåstempler lavere selskabsskat

En sænkning af selskabsskatten fra 25 til 22 procent giver økonomisk set god mening, fordi den rammer bredt, lyder det fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

En sænkning af selskabsskatten kan få det til at lysne for dansk økonomi - men den kan ikke banke væksten i vejret med det samme, lyder det fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at regeringen tirsdag vil præsentere en job- og konkurrenceevnepakke, der indeholder en sænkning af selskabsskatten fra de nuværende 25 procent til 22 procent. Det peger Berlingske Business' oplysninger i hvert fald på.

Meldingen har nærmest fået erhvervslivets organisationer til at kaste hattene i luften af ren begejstring, men de er ikke de eneste, der bifalder forslaget. Også Danske Banks cheføkonom Steen Bocian siger god for ideen - og det fordi en sænkning af selskabsskatten adresserer et af Danmarks allerstørste problemer lige nu: Investeringskrisen.

»Selv om der i Danmark har været meget stort fokus på forbrugskrisen, så viser nationalregnskabstal, at investeringskrisen er meget dybere end forbrugskrisen. Fordelen ved at bruge lavere selskabsskat som middel til at gavne investeringsklimaet i Danmark er, at politikerne derved afholder sig fra at udvælge særlige brancher som vinderbrancher,« siger Steen Bocian i en skriftlig kommentar til forlydenderne om skattesænkningen og tilføjer:

»Det er giver derfor god mening at lade markedskræfterne råde, og så til gengæld give en større økonomisk gulerod for at sikre, at de dygtige får et afkast.«

Danske Bank-økonomen advarer dog imod at tro, at en sænkning af selskabsskatten vil løse alle problemer og løfte Danmark øjeblikkeligt op af krisesumpen med et svup.

»Den lavere selskabsskat kommer ikke til at revolutionere dansk økonomi - dertil er lettelsen for lille, men det er et skridt i den rigtige retning,« siger cheføkonomen og tilføjer:

»Selskabsskat er en konkurrenceparameter i relation til at tiltrække både inden- og udenlandske investeringer, og den lavere selskabsskat vil dermed være med til at styrke grundlaget for arbejdspladser i Danmark. Men på den helt kort bane vil der ikke nødvendigvis være mange arbejdspladser i lavere selskabsskat.«

Steen Bocian mener også, at ideen om en skattesænkning er et tegn på, at den nuværende S-SF-R-regering har lært af de fejltagelser, der i cheføkonomens optik blev begået under Nyrup-regeringen i starten af 1990erne. Her forsøgte regeringen blandt andet at modvirke de økonomiske nedgangstider ved at indføre mere lempelige orlovsordninger.

»I det lys er det positivt, at politikerne i den nuværende krise - både under den tidligere og den nuværende regering - har valgt reformvejen. Reformvejen er politisk set ikke nødvendigvis nem, men rent økonomisk set er det det rigtige valg,« siger Steen Bocian.

Cheføkonomen minder dog om, at Danmark ikke alene kan vende skuden og gøre nedgangstider til det modsatte. Den økonomiske udvikling i resten af Europa er altafgørende - og samtidig skal man huske på, at statens finanser allerede er i rødt, og at der derfor ikke er ubegrænsede midler til rådighed, når det gælder tiltag, der skal stimulere økonomien.

»Politikernes frihedsgrader er begrænset af, at vi allerede i udgangspunktet har et underskud på de offentlige finanser så langt øjet rækker, og dertil kommer de meget omtalte mulige sanktioner fra EU, hvis underskuddet vokser sig for stort,« lyder det fra Steen Bocian, der tilføjer:

»Det er naivt at forestille sig, at de danske politikere ville kunne trække Danmark fri af krisen. Men skridt i den rigtige retning er bestemt også velkomne.«

Regeringens planer indeholder angiveligt også et forslag om at øge momsfradraget for hoteller, der skal styrke sektoren. Med hensyn til skattelettelsen, så ventes det dog, at såvel Dansk Undergrunds Consortium, der står for Nordsøolien, som bankerne bliver undtaget, så de fortsat skal betale 25 procent i selskabsskat.