Bankers bundlinje rammes af svagt boligmarked

Nordea skyder den danske regnskabssæson i gang morgen. Faldende boligpriser i København og stigende renter kan sætte sine spor, mener eksperter.

Stigende renter og faldende boligpriser vil sætte deres præg på bankernes kommende halvårsregnskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Stigende boligpriser og faldende renter har udgjort et vigtigt brændstof for bankernes indtjening i de senere år. De stigende boligpriser har givet mulighed for at låne endnu flere penge ud til kunderne, og de faldende renter har givet mulighed for at omlægge boliglån i en uendelighed.

Begge dele har været en guldrandet forretning for bankerne, men det seneste halve år er prisen på lejligheder i København faldet, og renten er steget. Derfor er der stor interesse for bankernes halvårsregnskaber, og allerede i morgen er storbanken Nordea klar med sine tal for udviklingen i de første seks måneder i år.

Udviklingen ventes dog ikke på nogen måde at slå bunden ud af bankernes solide overskud.

»Vi kan fortsat forvente rimeligt gode kvartalsresultater, omend det må forventes, at bankerne måske allerede i dette kvartal må skære toppen af resultaterne skabt af en mindre aktivitet i indtjeningen fra låneoptagelser, konvertering, dokumenthåndtering mv.,« konstaterer bankeksperten Bjarne Jensen i Månedsbrevet Bankinfo.

De stigende renter og uroen på aktiemarkedet kan også have givet nogle banker kurstab i andet kvartal, men det vil efter alt at dømme blive opvejet af lidt højere kursgevinster i første kvartal.

Nyhedsbureauet RB-Børsen har spurgt 14 aktieanalytikere, og gennemsnittet af deres skøn for Nordeas overskud i første halvår, lyder på 13,3 milliarder kroner. Hvis de får ret, vil det være samme overskud som i den tilsvarende periode sidste år.

Alvoren på boligmarkedet, hvor der er langt over 60.000 ejerboliger til salg, understreges af, at ejendomsmæglerkæden Home allerede har afskediget 50 ansatte som en direkte konsekvens af lavere aktivitet. Når salget af ejerboliger svigter, er det først og fremmest de selvstændige franchisetagere, der bliver ramt på pengepungen. I København er det ikke usædvanligt, at mæglere har fået halveret indtjeningen.

I foråret brød der også en rentekrig ud, da Danske Bank først sendte et højrenteprodukt på markedet, og senere lancerede Danske Bank kundepakker uden gebyrer. Nordea og andre fulgte efter, men det er usikkert, om det vil kunne ses i bankernes regnskaber.

Når Nordea præsenterer halvårsregnskabet i Stockholm i morgen, bliver det med danske Christian Clausen i spidsen. Han overtog posten som øverste chef for Nordens største finanskoncern efter svenske Lars G. Nordström i foråret.