Bankerne skal ind over regeringens vækstpakke

Regeringens hjælpepakke til erhvervslivet indebærer, at virksomhederne må låne pengene i banken, og staten stiller kaution via Eksportkreditfonden og Vækstfonden.

Læs mere
Fold sammen

Bankerne bliver et vigtigt element i regeringens nye krisepakke. De har allerede fået to bankpakker, men virksomhederne får stadig ikke de lån, de skal bruge.

En stor del af den nye pakke er, at staten stiller kaution via Eksportkreditfonden eller Vækstfonden, og at virksomheden med kautionen i hånden så kan gå i banken og låne pengene.

Dermed håber regeringen at få løsnet op for den kreditklemme, som bankerne stædigt påstår slet ikke eksisterer.

Der skal mere til

Hele formålet med Bankpakke II var ellers at give bankerne adgang til statslån, så de kunne formidle pengene videre ud i samfundet. Regeringen har nu erkendt, at der skal mere til, og derfor gør den endnu et forsøg på at komme de trængte virksomheder til hjælp.

I regeringens nye pakke er fem milliarder kroner, som skal bruges til kreditter og kautioner. Det lyder umiddelbart ikke af meget i betragtning af, at bankerne med Bankpakke II fik adgang til at låne 75 milliarder kroner af staten.

Pakkerne kan dog ikke sammenlignes på den måde. Bankpakke II var en indirekte hjælp til erhvervslivet, mens den nye pakke er en mere direkte støtte.

Sparegrisen slugte pakkepenge

Pengene fra Bankpakke II skulle bankerne bruge til at polstre sig. De skulle ned i sparegrisen, fordi en solid bank må låne flere penge ud. Regeringen vurderer nu, at bankerne kun har lagt pengene i grisen, og ikke åbnet op for udlånet.

Den nye pakke skal derfor sikre, at virksomhederne får deres lån. Den er endnu ikke så konkret, men umiddelbart ser det ikke ud til, at staten skal til at drive bank. På en eller anden vis kommer den dog til at kreditvurdere virksomhederne, når Eksportkreditfonden og Vækstfonden skal tage stilling til, hvem der kan få en statslig kaution.