»Bankerne har på forhånd bestemt, at det ikke går«

Morten Højskred Hansen kunne producere og afsætte dobbelt så mange kyllinger, som han gør i dag, hvis bankerne ville låne ham knap fem millioner kroner, men for 14 dage siden måtte han trække stikket.

Landmand Morten Højskred Hansen fra Tommerup på Fyn producerer økologiske kyllinger, men kan ikke låne de fem millioner kroner, han har behov for, for at kunne udvide produktionen, så den svarer til efterspørgslen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Christensen

Planen var at fordoble produktionen af økologiske kyllinger og erstatte de gamle staldanlæg med nye miljø- og energivenlige, og Morten Højskred Hansen troede faktisk på det. De seneste tre år har han haft sorte tal på bundlinjen, miljøgodkendelsen var i hus, og slagteriet var mere end klar til at modtage flere kyllinger fra Morten Højskred Hansens kyllingebedrift i Tommerup på Fyn.

I dag producerer han 35.000 økologiske slagtekyllinger om året, men efterspørgslen på økologisk kylling er kraftigt stigende, og Morten Højskred Hansen ville gerne både udvide og skifte de eksisterende staldbygninger ud med nye, som skulle være mere og miljø- og energivenlige. Byggeriet skulle være gået i gang i januar, og Morten Højskred Hansen skulle bruge et lån på knap fem millioner kroner. Særligt én bank syntes at være med på ideen, men efter at låneansøgningen havde været forbi det centrale kreditudvalg, var der helt lukket.

»Jeg føler mig ramt af en berøringsangst. Mit budget er realistisk, men banken har ikke engang spurgt ind til det. Jeg føler, at det ikke handler om mig som person, men om landbruget generelt,« siger Morten Højskred Hansen.

Han fortsætter nu med produktionen i de eksisterende bygninger, men er frustreret over ikke at kunne få lov til at udvide, og det er lokalsamfundet også.

»Alt er på plads; jeg har godkendelsen, markedet kalder på mine kyllinger, og på slagteriet blev de næsten sure, da jeg fortalte, at jeg ikke kan levere mere end i dag. De lokale håndværkere, som skulle bygge de nye stalde, kimer mig ned for at høre, hvornår de kan gå i gang,« siger Morten Højskred Hansen, som også ærgrer sig på lokalområdets vegne.

»Man vrider alting skævt. Der sker ingenting, og økonomien kommer ind i en ond spiral,« siger han.