Banker: Vismandsrapport lider under gamle tal

Det Økonomiske Råds efterårsrapport, kendt som vismandsrapporten, er allerede overhalet af virkeligheden, mener bankøkonomer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Økonomiske Råds efterårsrapport, kendt som vismandsrapporten, er allerede overhalet af virkeligheden, da den bygger på gamle tal og opgørelsesmetoder og ikke medtager regeringens seneste initiativ i form af en pensionspakke fra i fredags.

Det vurderer økonomer fra Nykredit og Danske Bank. Rapporten blev nemlig færdigredigeret 22. september og inden, at Danmarks Statistik gennemførte en metodeændring for opgørelsen af nationalregnskabet, der i tillæg også er blevet revideret. Det betyder, at vismændenes vækstestimat på 0,5 pct. i år stigende til 1,5 pct. i 2015 og 2,6 pct. i 2016 allerede nu bør justeres for de første to års vedkommende.

- Havde vismændene haft de nye tal til rådighed, og havde de samtidig holdt fast i deres vækstforventninger, ville prognosen være endt med en BNP-vækst på ca. 0,7 pct. i år stigende til ca. 1,6 pct., i 2015. Det er altså en "fejl" på i størrelsesordenen 0,1-0,2 pct. i forhold til BNP-væksten i 2014 og 2015, konstaterer chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer.

Tilsvarende indvendinger kommer fra cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian, der skriver, "at vismændenes prognose reelt er forældet på udgivelsestidspunktet."

Begge økonomer sætter desuden spørgsmålstegn ved konklusionerne vedrørende det offentlige underskud.

Steen Bocian hæfter sig ved, at estimatet for 2014 ikke tager højde for pensionskassernes udmelding om betydelige PAL-indbetalinger i år og derfor overestimerer underskuddet.

Og ifølge Tore Stramer er også 2015-skønnet for det offentlige underskud beregnet på baggrund af de forkerte forudsætninger. Således har vismændene ikke har taget højde for regeringens pensionspakke fra i fredags, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt budgetunderskuddet kommer i karambolage med EU's regler om, at underskuddet maksimalt må udgøre 3 pct. af bruttonationalproduktet, BNP.

- Det kan næsten kaldes en uren tackling af vismændene, der i deres funktion af finanspolitisk vagthund ellers havde linet en lang række anbefalinger og risici op for finanspolitikken i særligt 2015. Nok vigtigst af alt fejer regeringen vismændenes skøn om et budgetunderskud på hele 3,6 pct. af BNP i 2015 af bordet og dermed også risikoen for, at Danmark får en ny EU-henstilling, skriver Tore Stramer.

Til gengæld har vismændene ifølge chefanalytikerens vurdering stadig en sag, når det kommer til størrelsen af det strukturelle budgetunderskud. Det estimeres at lande på 0,5 pct. af BNP i 2015 og vil dermed gå helt til grænsen i budgetloven.