Banker undrer sig over lystige toner fra regeringen og Nationalbanken

Regeringen og Nationalbanken stemte i nogenlunde enslydende kor, da de torsdag præsenterede hver deres økonomiske redegørelse og prognose for de kommende år. Banker undrer sig over optimismen hos begge parter.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen præsenterer økonomisk redegørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Er her ikke lidt koldt? Jeg kommer da vist ikke til at svede i dag,« indledte Claus Hjort Frederiksen (V) muntert torsdagens pressemøde i Finansministeriets Rentekammer.  Tidligere har den garvede Venstre-strateg svedt noget så frygteligt ved diverse pressemøder, at det eftersigende skulle være blevet forbudt embedsmænd fra Finansministeriet at troppe op til de samme møder for at undgå, at lokalet bliver for tætpakket.

Torsdag var der ikke meget at svede over, hverken temperaturen i lokalet, det generelle fremmøde eller Finansministeriets økonomiske redegørelse for 2015, der var årsagen til mødet, gav anledning til perler af fugt ved tindingerne på landets finansminister.

»Dansk økonomi er i fremgang,« indledte ministeren.

Og der gik der ikke længe, før han tog ordet »opsving« i sin mund, og det fik selskab af »solidt« og af »stærkt«. Væksten på BNP skønnes at stige fra 1,4 procent i år til 1,9 procent i 2016, og den vil få yderligere et nøk op i 2017, hvor Finansmisteriet venter, at den vil ramme 2,0 procent. Og selvom Claus Hjort Frederiksen svor, at de offentlige udgifter skulle holdes i ro, fik man en fornemmelse af en minister og et ministerium, der trods et halvtørt 2015 anede lunere tider i det kommende år.

Fornemmelsen blev bekræftet lidt senere samme formiddag i Nationalbankens imposante bygning, hvor nationalbankdirektør Lars Rohde stemte i koret, der drister sig til at kalde de nuværende vækstrater for et »opsving«.

»Opsvinget i Danmark fortsætter. Det er ikke brølende, men det er der,« sagde nationalbankdirektøren. Han erkendte, at der havde været »bump på vejen« i 2015, men han mente, der var grund til at være positiv for fremtiden.

»Vi venter fortsat, at væksten vil tiltage de næste par år. Bruttonationalproduktet forventes at vokse mere end den underliggende vækst,« lød det fra nationalbankdirektøren. Nationalbank nedjusterede godt nok sine forventninger: Tidligere forventede man i 2016 en vækst på 2,1 pct., det er nu justeret ned til 1,8, mens prognosen for 2017 er blevet en kende mere optimistisk. Den lyder nu på en vækst på 2,0 pct. mod 1,8 pct. tidligere.

Ude hos bankerne undrer man sig over umiddelbart over optimismen hos Nationalbanken og Finansministeriet.

»Vi håber selvsagt, at Nationalbanken og regeringen får ret i deres optimistiske prognose. Men vi må samtidig også sande, at det bestemt ikke står skrevet i sol og måne, at væksten skal tiltage mærkbart over de kommende kvartaler. Dertil har den seneste udvikling i de hårde økonomiske nøgletal slet og ret været for svag,« lyder det fra Tore Stramer, chefanalytiker hos Nykredit.

Han bakkes op af Niels Rønholt, seniorøkonom hos Jyske Bank, der i sin aktuelle prognose bevidst afholder sig fra at tale om et »opsving« lige nu.

»Vi deler grundlæggende det synpunkt, at de fornuftige takter i dansk økonomi vil fortsætte og blive tydeligere. Men spørgsmålet er, om forbedringerne vil kommet helt så hurtigt. Set herfra er prognoserne lidt for optimistiske. Især på udviklingen i 2016,« påpeger Niels Rønholt.

»Som bekendt har dansk økonomi ramt et lufthul henover de seneste kvartaler, hvor især eksporten har haft problemer. Og BNP faldt decideret i 3. kvartal med en nedgang på 0,1 pct. Der skal helt andre nøgletal på bordet, hvis vi skal nå prognosernes skøn for 2016,« tilføjer han.

Hos Danske Bank er cheføkonom Las Olsen mere tilbøjelig til at dele Nationalbanken og regeringens optimisme, om end landets største bank er lidt mere forsigtig.

»Både Nationalbanken og regeringen er ganske optimistiske på dansk økonomis vegne og også lidt mere optimistiske, end vi tør være. Især eksporten har skuffet på det seneste, og det vil kræve stærk vækst i dette og kommende kvartaler at nå prognosen - og ind til videre ser det desværre mere ud til, at at eksporten fortsat har modvind,« vurderer Las Olsen.