Banker: Renten kan ryge yderligere ned på torsdag

Både Danske Bank og Nordea forventer yderligere danske rentesænkninger efter ECBs udmeldinger på torsdag.

Nationalbanken kan være på vej med endnu en rentesænkning allerede torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den danske centralbank, Nationalbanken, overraskede i eftermiddag alt og alle sænke indskudsbevisrenten med 0,15 procentpoint til -0.20%. Rentenedsættelsen kommer efter Nationalbanken har måttet intervenerere i markedet med valutasalg for svække den danske krone, der var faretruende tæt på loftet i fastkurspolitikken.

Men der kan meget vel være yderligere rentesænkninger på vej allerede torsdag, vurderer bankanalytikere. Her skal Den Europæiske Centralbank nemlig orienterer om yderligere lempelser i europolitikken.

»Vi venter, at Danmark på trods af den seneste rentenedsættelse fortsat vil tiltrække yderligere kapital de kommende dage i forkant af, at ECB er forventet at introducere et historisk stort opkøbsprogram på EUR 750 mia,« lyder vurderingen fra Danske Banks obligationsekspert Arne Lohmann Rasmussen.

»Det er således vores forventning, at Nationalbanken vil nedsætte renten endnu engang på torsdag med 0,10%. Det vil i så fald bringe den ledende indskudsbevisrente ned på et historisk lavt niveau på 0,30%. Yderligere rentenedsættelser herefter kan ikke udelukkes,« fortsætter han.

I Nordea lyder analysen fra cheføkonom Helge Pedersen, at presset på kronen vil aftage i de kommende dage, men at det alligevel kan ende med rentesænkning igen på torsdag, hvis ECB fører an. Eller hvis presset på kronen ikke aftager som ventet.

»Hvis det ikke er tilfældet kan det ikke udelukkes, at Nationalbanken kan komme med yderligere sænkninger – også hvis det viser sig at blive nødvendigt efter ECB formentlig på torsdag annoncerer et kvantitativt lempelsesprogram, som vil kunne reducere renten i euroområdet yderligere,« skriver han i sin analyse.