Banker i omfattende rentestramninger

Indtjeningen er for lav i de danske banker, og derfor ser man nu en omfattende stramning af både renter og gebyrer i sektoren.

Nordeas topchef, Christian Clausen, mener, at bankerne er presset, fordi investorerne ikke længere stiller sig tilfredse med de lave afkast, bankerne har givet de seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kombination af det lave renteniveau og kundernes manglende lyst til at låne penge får nu bankerne til at stramme priserne.

En opgørelse foretaget af prisportalen Mybanker viser således, at alene inden for de seneste 30 dage har flere end hvert tredje pengeinstitut i landet strammet renten eller hævet gebyrerne. Dertil kommer, at en stribe banker har annonceret en snarlig renteændring.»Vi ser en generel tendens til, at bankerne hæver renterne på udlån og sænker dem på indlån. Det skyldes, at bankerne forsøger at øge indtjeningen, da de fortsat har svært ved at låne ud,« siger John Norden, partner i Mybanker.

Det har efterhånden været et fælles problem for bankerne igennem mange kvartaler, at udlånet falder. Samtidig betyder det lave renteniveau, at bankerne ikke har brug for, at kunderne sætter flere penge i banken, da de simpelthen ikke kan opnå et afkast på dem. Derfor er det en naturlig vej at gå, mener bankekspert Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»For bankerne kan der være nogen ræson i at sætte indlånsrenterne ned, for pengeinstitutterne kan ikke placere midlerne i Nationalbanken og få noget for dem. Hvad angår udlånsrenterne, forsøger bankerne vel altid at få, hvad markedet kan bære,« siger han.

Med rentestramninger forsøger bankerne altså at gøre op med de problemer, som også senest har betydet, at ratingbureauet Moody’s fastholder sit negative syn på den danske banksektor:

»Lav låneefterspørgsel, der påvirker både rente- og gebyrindtægter, kombineret med lave renter, store tab og forhøjede niveauer af kapital og likviditet, vil fortsætte med at undertrykke bankernes rentabilitet i løbet af den kommende periode,« begrunder Moody’s blandt andet det negative stempel med.

Bankerne er presset fra flere sider. Således påpeger Nordeas topchef, Christian Clausen, at investorerne ikke længere stiller sig tilfredse med de lave afkast, bankerne har givet de seneste år. Derudover ser Lars Krull en tendens til, at Finanstilsynet begynder at blive mere forretningsorienteret og presser bankerne til at øge indtjeningen.