Banker bliver ejendomsselskaber

I et forsøg at undgå voldsomme tab er en række af landets banker begyndt at oprette ejendomsselskaber, så de kan drive de mange ejendomme videre, som de blev ufrivillige ejere af under finanskrisen. Dermed slipper bankerne for at skulle sælge på et håbløst marked.

Foto: Olaf Kjelstrup. Mange store ejendomsmatadorer, der er gået konkurs, har efterladt sig en stribe overbelånte ejendomme, som bankerne foreløbig vælger at beholde i porteføljen for ikke at miste alt for mange penge under den økonomíske krise og deraf faldende priser. Derfor kommer bankerne også til at optræde i rollen som vicevært, selv om lejerne nok ikke skal forvente at se en kolerisk altmuligmand som Meyer fra TV-serien Huset på Christianshavn.
Læs mere
Fold sammen
Ring til banken, hvis du skal have fat i viceværten.

Umiddelbart en underlig tanke for mange, der normalt forbinder deres bank med boligrådgivning, renter og kassekreditter.

Men som følge af krisen på de finansielle markeder i efteråret er en lang række banker mere eller mindre ufrivilligt blevet ejere af en lang række lejlighedsejendomme rundt omkring i Danmark på grund af deres kunders betalingsproblemer.

Ejendomsmarkedet er imidlertid kørt fuldstændig fast, og derfor kan landets pengeinstitutter ikke sælge de store ejendomme uden at få voldsomme tab.

Derfor har et stigende antal banker planer om at oprette ejendomsselskab, hvor de kan drive deres ejendomme videre i nogle år, mens de venter på, at markedet retter sig.

Tidligere har Roskilde Bank oprettet selskabet Rosk Ejendomme, og nu har blandt andet Nykredit, Alm. Brand Bank samt de statsejede banker Fionia og EBH alle konkrete planer om et ejendomsselskab under banken.

Dermed håber bankerne på at minimere de store tab, de ellers ville få, hvis de gik i gang med at sælge ud af deres ejendomme.

»Vi er ikke interesserede i at sælge gode ejendomme med et stort potentiale til en lav pris, og derfor vælger vi at oprette et separat selskab til de ejendomme, vi måtte overtage, og hvor det har vist sig vanskeligt at opnå en tilfredsstillende pris. Vi vil hellere beholde en ejendom i en periode end at lave brandudsalg i det nuværende marked,« siger bankdirektør i Nykredit, Bjørn Mortensen, der har ansvaret for Forstædernes Bank, som finanshuset overtog i september 2008.

Salg er udelukket
Når bankerne nu vælger selv at drive de mange investeringsejendomme, der både rummer lejligheder og kontorer, videre, er det desuden fordi, man gerne vil danne sig et overblik over sine bygninger. Som Berlingske Business i sidste uge kunne fortælle, er en lang række ejendomme rundt omkring i landet nemlig stærkt misligholdte som følge af finanskrisen.

Ofte har de daværende ejere nemlig haft nok at gøre med at betale renter til banken, og derfor er der i længere tid blevet holdt igen med vedligeholdelsen af bygningerne med det resultat, at en række ejendomme er forfaldne.

»Det nytter ikke bare at smide en masse nødlidende ejendomme ud på markedet. Så er det langt bedre at oprette et selvstændigt selskab og tilknytte nogle professionelle folk, der kan sørge for driften af ejendommene,« siger Henning Kruse Petersen, der er formand for det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet.

Hos Nykredit understreger man, at udviklingen med, at banken selv driver ejendomme, ikke skal ses som et forsøg på at spekulere i fremtidige prisstigninger.

»Det er en defensiv foranstaltning, for vi vil egentlig helst finansiere købere af ejendommene. Vi har heller ingen interesser i at konkurrere med vores kunder, men ved at oprette et selvstændigt selskab kan vi gøre det mere smidigt og tage andre parter ind,« siger Bjørn Mortensen fra Nykredit.

Erfaringer fra Sverige
Tidligere har den svenske finanssektor haft stor succes med en lignende model, hvor bankerne for at beskytte deres egne værdier etablerede ejendomsselskaber, så de kunne sørge for at drive ejendommene videre, indtil markedet igen var til at sælge.

Imidlertid er det ikke altid nogen helt let disciplin for en bank, da der ofte kan være flere ejere af en ejendom. Under finanskrisen sås det med al tydelighed, hvordan forskellige spekulanter havde belånt den samme ejendom hos en række forskellige banker, som derfor alle havde en holdning til, hvad der skulle ske med ejendommen.

Nu har langt de fleste banker dog indset, at selvstændige ejendomsselskaber er den bedste måde, hvorpå de kan bevare deres værdier.

Henning Kruse Petersen fra det statslige afviklingsselskab var sidste jul på banen med et forslag om, at man kunne oprette et statsejet ejendomsselskab, som kunne overtage de mange ejendomme, som de danske banker var endt som ejere af.

Den ide blev dog aldrig realiseret og derfor har flere af landets banker nu taget sagen i egen hånd. Dog understreger Henning Kruse Petersen, at det vil være en fordel, hvis finanssektoren kunne få nogle af de store, professionelle investorer herhjemme med i deres respektive selskaber.

»Med de priser, vi ser netop nu, er der god mulighed for, at markedet vil stige på sigt. Derfor kunne det være en god ide at få eksempelvis pensionskasser med som investorer til at hjælpe med finansieringen,« påpeger han.