Banker advarede om skattehul i ti år uden effekt

I samlet flok har danske banker i ti år forgæves bedt Skatteministeriet lappe alvorlige huller i skattelovgivningen om udlånte aktier.

ARKIVFOTO 2014 af SKAT Fredensborg Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rettelse: Af artiklen fremgår, at undersøgelsens konklusion og lovforslag er klar 25. september, men der burde have stået "eventuelle" lovforslag. Det fremgår ligeledes af artiklen, at Finansrådet ifølge skatteministeren "kan have en pointe i", at der har været uklarheder i skattelovgivningen for længe. Denne tolkning er der ifølge Skatteministeriet ikke tilstrækkelig belæg for, idet ministerens udtalelse var følgende: "Jeg kan i sagens natur ikke svare på, hvad Finansrådet har præsenteret for skiftende ministre gennem årene."

Berlingske beklager fejlene.

 

Gentagne gange har toppen af den danske finansverden advaret Skatteministeriet om huller i loven. Men der skulle en stor skandale, mediebevågenhed og mere end ti års ventetid til, før Skatteministeriet tog advarslerne alvorligt.

Sådan lyder kritikken fra det magtfulde Finansrådet, der repræsenterer penge-institutterne i Danmark, heriblandt Danske Bank og Nordea. Her undrer man sig over, at embedsværket og skiftende skatteministre har siddet gentagne advarsler overhørig fra bankerne.

»Vi har gjort opmærksom på, at der manglede lovgivning på området, og det har vi gjort i flere omgange de seneste 10-15 år,« siger Søren Gade, underdirektør i Finansrådet.

Lovgivningen om beskatning af udlånte aktier bliver nu undersøgt af Skatteministeriet, og om to uger skal konklusionen og forslag til lovændringer ligge klar, oplyste Skatteministeriet tidligere på ugen. Den opsigtsvækkende meddelelse kom kun to dage efter, at Berlingske Business havde beskrevet, at uklar lovgivning og uenigheder mellem Skat og banker om tolkning af skatteloven har ført til, at Skat med sandsynlighed har udbetalt refusionsudbytte for de samme aktier to gange – og derved mistet et ukendt beløb, der kan være i milliardklassen.

Andelen af udlånte aktier er eksploderet siden årtusindeskiftet i Danmark. Tendensen er blevet bemærket i bankerne, der hurtigt fandt, at lovgivningen i Danmark ikke længere var tidssvarende. Det budskab blev formidlet videre til Skatteministeriet, forklarer Søren Gade nu.

»Første gang, vi påpegede det, har formentlig været omkring 2002. Vi gjorde dengang opmærksom på, at der manglede lovgivning på området, og at man burde se på det i Skatteministeriet,« siger han og oplyser, at det er sket »skriftligt« og på »chefniveau« i Skatteministeriet.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplyser:

»Jeg kan i sagens natur ikke svare på, hvad Finansrådet har præsenteret for skiftende ministre gennem årene. Men jeg vil da gerne benytte lejligheden til kraftigt at opfordre bankerne til også at kigge indad. Det her handler jo ikke kun om skattelovgivning, men også om hvordan bankerne selv agerer.«