Bankchefer frikendt for kursfusk

Bagmandspolitiet tabte endnu en runde i sags­komplekset mod en flok nordjyske bankchefer, der var tiltalt for groft bedrageri, mandatsvig og kursmanipulation.

To tilfredse forsvarere er her fotograferet efter frifindelsen af deres klienter ved retten i Hjørring. Til venstre er det advokat Arvid Andersen, der er forsvarer for den tidligere direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen, og til højre advokat Andro Vrlic, der er forsvarer for den EBH Banks tidligere investeringschef. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sejrsrækken fortsatte for en stribe nordjyske bankchefer, da byretten i Hjørring onsdag frikendte dem for Bagmandspolitiets tiltale for bedrageri, mandatsvig og kursmanipulation.

»Jeg er supergodt tilfreds,« siger Arvid Andersen, der er forsvarer og talsmand for den hovedtiltalte, tidligere direktør i EBH Bank Finn Strier Poulsen.

Han var som den eneste af de otte tiltalt for alle de forhold, som Bagmandspolitiet forsøgte at få dem dømt for.

Blandt de øvrige på anklagebænken var tre andre tidligere direktører fra EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland, og tiltalen lød på mandatsvig eller bedrageri for 10,5 millioner kroner samt kursmanipulation med et udbytte på 6,9 millioner kroner.

Emnet for kursmanipulationen var ifølge anklageskriftet primært obligationer i bygge­koncernen Keops samt aktier i Vestjysk Bank. Papirerne blev ifølge tiltalen først opkøbt af banken og derefter solgt til familie­medlemmer til de tiltalte. Derefter blev papirerne solgt videre til Morsø Sparekasse Fonden til en højere kurs og gav dermed en gevinst til de tiltalte og deres familier.

Finn Strier Poulsen var ikke selv til stede i retten, men hans forsvarer, Arvid Andersen, sagde umiddelbart efter frikendelsen, at det er for tidligt at lade champagnepropperne springe, fordi anklagemyndigheden kan vælge at gå videre til landsretten med sagen.

Det anser han dog ikke for særlig sandsynligt.

»Jeg tror ikke, det er muligt at præsentere landsretten for nye beviser. De har haft adgang til alt. Så jeg tror, at anklagemyndigheden tænker sig rigtigt godt om ­– også fordi det er enormt dyrt at føre en sag mere,« siger Arvid Andersen.

Han anslår, at denne sag med omkring 35 retsdage har kostet på den anden side af 15 millioner kroner at gennemføre inklusive salær til forsvarerne, som det offentlige nu skal betale.

Anklagemyndigheden havde satset på at bevise, at de otte tiltalte havde planlagt hele forløbet af handler med det formål at skaffe deres familiemedlemmer en gevinst. Rettens afgørelse nævner specifikt, at de to juridiske dommere og tre domsmænd ikke har taget stilling til, om »de omhandlede transaktioner i sig selv havde indebåret kursmanipulation«, som det formuleres.

»Anklageren har bygget sin sag på, at der var en plan bag disse transaktioner. Derfor er det dét, som byretten har kigget på, og så har de sagt: Vi kan ikke se, at der er bevis for en samlet plan. Derfor frifinder vi. Man skal passe på med at tolke det sådan, at der måske alligevel er urent trav,« siger professor cand. jur. Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet.

Sagen var blandt andet baseret på optagelser af samtaler mellem bankcheferne samt nogle fælles rejser for de tiltalte. Men det var altså ikke nok til at bevise, at der var foregået noget ulovligt. Arvid Andersen konstaterer, at samtalerne ikke beviser, at der er sket »utilbørlig indblanding« på markedet.

Specialanklager Jørn Thostrup fra Bagmandspolitiet konstaterede umiddelbart efter dommen, at dommeren havde en anden opfattelse af bevismaterialet end anklagemyndigheden.

Nu bruger Bagmandspolitiet sin mulighed for at nærlæse den meget fyldige dom, hvorefter det besluttes, om sagen skal for landsretten.

Bagmandspolitiet efterforsker yderligere fire forhold i komplekset om de jyske banker, og det er endnu ikke afgjort, om de fører til tiltaler. Dertil kommer en række erstatningssager, hvoraf Finn Strier Poulsen er sagsøgt i tre. Den første begynder til efteråret, og den største af dem kommer først for retten i 2017. Sagsøger er i to af sagerne konkursboet efter EBH Bank og i den tredje Finansiel Stabilitet.

Det seneste nederlag i komplekset led Bagmandspolitiet i april 2014, da Vestre Landsret frifandt både Finn Strier Poulsen og fire andre tiltalte samt Sparekassen Himmerland for kursmanipulation. Her havde politiet ellers vundet første runde i byretten med ubetingede fængselsstraffe til fire af de tiltalte. Men ifølge landsretten blev det ikke bevist, at de pågældende aktier blev handlet til et unormalt eller kunstigt niveau.