Bankboss i hårdt angreb på minister: »Det er de­cide­rede ulov­lig­he­der, man op­for­drer til«

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Jy­ske Banks top­chef, Anders Dam, kal­der erhvervsminister Simon Kollerups udmelding om minusrenter for »us­ag­lig«. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt   Fold sammen
Læs mere

Godeftermiddag, og velkommen til dagens Business-update.

Vi skal blandt andet forbi en bankdirektør, der er særdeles utilfreds med erhvervsministerens udtalelser. Men vi begynder overblikket med historien om en amerikansk gigant, der ikke er meget for at betale selskabsskat i Europa:

Amazon solgte varer for 328 milliarder i Europa sidste år – men de betalte nul kroner i selskabsskat

Den verdensomspændende amerikanske markedsplatform Amazon havde en omsætning på 328 milliarder kroner i Europa sidste år. Alligevel betalte den amerikanske mastodont ikke en eneste krone i selskabsskat.

Det skriver The Guardian.

Amazons europæiske aktiviteter er samlet i selskabet Amazon EU Sarl, som er registreret i Luxembourg, og konti fra selskaber viser ifølge avisen, at på trods af Amazons gigantiske omsætning havde selskabet et underskud på ni milliarder kroner sidste år. Derfor blev der ikke betalt skat.

»Det ser ud til, at Amazons ubarmhjertige kampagne med rystende skatteunddragelse fortsætter,« siger Margaret Hodge, Labour-parlamentsmedlem, til avisen.

Fitness World har ansat 500 vikarer til at håndtere coronapas

Landets fitnesscentre kan fra på torsdag igen slå dørene op, men danskerne kan ikke bare vade ind, som de plejer. De skal nemlig have tjekket deres coronapas, inden de kan kaste sig over maskinerne. Kravet om coronapasset har voldt kæder som Fitness World problemer, fordi de ikke har ansatte stående ved dørene.

Men nu har kæden fundet en løsning, skriver Finans. Konkret har Fitness World hyret 500 vikarer til at tjekke coronapas ved indgangen i de 180 centre og sørge for, at centrene er bemandet i hele åbningstiden.

»Vi er helt klar til genåbningen. Det er en glædens dag for både medlemmerne og vores omkring 5.000 medarbejdere, der har været hjemsendt længe. Krav om coronapas og bemanding er fortsat en byrde for os, men vi vil hellere åbne centre end holde dem lukket. Vi driver en forretning, og det kan vi ikke gøre ved at blive ved at være lukket ned,« siger direktør Morten Bentzen til Finans.

Bankboss i hårdt angreb på minister: »Det er de­cide­rede ulov­lig­heder, man op­for­drer til«

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) gik i sidste uge til frontalangreb på en stribe banker, som han anklager for at være grådige, fordi de har valgt at sænke grænsen for, hvornår danskerne skal betale for at have penge stående på bankkontoen, og i samme ombæring indkaldte han bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, til møde.

Ministeren har siden fået kritik for sine udtalelser fra flere kanter. I dag er det Jyske Banks topchef, Anders Dam, som i et interview med Børsen kalder ministerens udtalelser for »usaglige«.

»Jeg synes, at det er en usaglig kritik af flere årsager. Vi må slet ikke tale sammen om priser eller mængdebegrænsninger. Det burde ministeren vide, og det ved han formentlig også godt. Det er i sig selv usagligt,« siger Anders Dam og tilføjer:

»Noget andet er, at det er noget mærkeligt noget at bede en sektor om at køre rundt med vedvarende underskud på et væsentligt forretningsben, som vi nu har haft i en årrække. Det beder man jo ikke medicinal- eller legetøjsbranchen om, bare fordi en minister mener, at det skal være sådan,« siger Anders Dam, der har været øverste chef i Jyske Bank i 24 år, til Børsen.

Også Sydbanks topchef Karen Frøsig og Danske Banks nye administrerende direktør Carsten Egeriis ytrede i sidste uge deres utilfredshed med ministerens udtalelser. Erhvervsministeriet skriver til Børsen, at ministeren ofte mødes med brancheorganisationer for at drøfte problemstillinger.

»Mødet omhandlede således en generel diskussion af markedsudviklingen,« skriver ministeriet om mødet med Finans Danmark.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1: Erhvervslivet revser eksperters »hasarderede« udfasning af hjælpepakker

Det giver ingen mening at udfase de eksisterende hjælpepakker 1. juli, hvilket vil være få måneder inden alle, der ønsker det, er blevet færdigvaccineret. Det mener flere erhvervsorganisationer, som er stærkt kritiske over for nye anbefalinger fra en økonomisk ekspertgruppe.

Det skriver Berlingskes Jonas Rimer og Sebastian Persson mere om her.

2: Camille Maja sidder fast i jobsøgningen: »Det er det følelsesmæssige i, at jeg ikke kan bruges til noget, og at jeg bare sidder derhjemme«

Coronakrisen har været hård ved mange nyuddannede akademikere, der er på forgæves jobjagt. Ledigheden er eksploderet hos dimittender som Camille Maja Christensen. Hun er på ottende måned på jagt efter job.

Læs historien af Laura Nørkjær her.

3: Hans Engell: Simon Kollerup og Nationalbanken er på vej ud i en farlig konfrontation

Nationalbankdirektør Lars Rohde har kastet sig ind i debatten om bankernes minusrenter, og det er højst bemærkelsesværdigt, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Læs interviewet af Berlingskes Søren Martin Olsen her.

4: Endnu en vaccine er droppet, og danskerne må vente længere på vaccination – hvordan kan det være?

Vaccinationskalenderen er atter blevet forskudt, fordi Sundhedsstyrelsen ikke vurderer, at det er forsvarligt at bruge vaccinen fra Johnson & Johnson. Men hvordan kan meget sjældne bivirkninger bremse den vaccine, som vi har bestilt flest af?

Det forklarer et nyt notat, som Berlingskes Christina Elkorn og Simon Andersen skriver mere om her.

5: Dansk smykkekæmpe dropper naturlige diamanter – vil fremover kun bruge laboratoriefremstillede

Det er slut med naturlige diamanter fra miner i Pandoras smykker, som fremover kun vil være med syntetisk fremstillede diamanter. Det handler både om bæredygtighed, klimaaftryk og økonomi, forklarer topchef Alexander Lacik.

Læs historien af Jonas Rimer her.