Bank of Japan vil betale bankerne for at låne

Den japanske centralbank, Bank of Japan, overvejer at række de kommercielle banker i landet en hjælpende hånd, gennem at tilbyde en negativ rente på visse typer lån.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Yuya Shino / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyser velinformerede kilder ifølge Bloomberg News.

Tiltaget kommer efter at centralbanken har vedtaget en negativ rente på visse overskydende reserver for at tvinge de finansielle institutioner til at undlade at parkere pengene i tomgang.

Det ny initiativ skal ifølge kilderne få Bank of Japans Stimulation Bank Lending Facility, som nu tilbyder lån til 0 pct. i rente til at tilbyde negativ rente, eller sagt på en anden måde, at betale bankerne for at låne penge.

Den ny lempelse vurderes at ville have en positiv indvirkning på økonomien, men samtidig rejses spørgsmålet om, at det kan opfattes som et tilskud til de kommercielle långivere.

Samtidig vil de finansielle institutioner, der allerede er presset af den eksisterende negative rente, risikerer stigende krav fra låntagere til at reducere deres udlånsmarginalerne yderligere.

Hos SEB i Singapore er chefstrateg Sean Yokota ikke i tvivl.

- Bank of Japan vil lempe yderligere i denne uge ved at øge opkøbsprogrammet og reducere renten. Bank of Japan vil levere en tretrinsraket: 1) øge den monetære base med 10.000 mia. yen til 90.000 mia. yen årligt, 2) reducere den pengepolitiske rente med 10 basispoint til -0,2 pct., og 3) reducere renten på Stimulation Bank Lending Facility til minus 0,1 pct. fra 0 pct., vurderer Sean Yokota mandag morgen i et notat.

Bank of Japan holder pengepolitisk møde onsdag og torsdag i indeværende uge.