Bank of England sænker renten

Bank of England har som ventet sænket den officielle britiske rente til blot 1,5 procent fra 2 procent for at forhindre en yderligere økonomisk nedtur. Ifølge banken er adgangen til kredit strammet yderligere til. (Opdateret 13.20)

Foto: Bank of England.
Læs mere
Fold sammen
"Verdensøkonomien ser ud til at være i gang med en usædvanlig skarp og synkroniseret nedtur. Mål for erhvervs- og forbrugertilliden er faldet markant. Væksten i verdenshandlen vil i år formentlig være den svageste i ganske lang tid," skriver Bank of Englands renteudvalg som begrundelse for dagens rentenedstættelse, der var fuldstændigt som forventet af markedet og analytikere.

Ifølge de seneste prisstatistikker havde Storbritanien en inflation på 4,1 procent i november. Med en officiel rente på nu blot 1,5 procent betyder det, at Storbritanien nu har en realrente på minus 2,6 procent.

Renteudvalget advarer dog om, at der var en alvorlig risiko for at inflationen på mellemlang sigt ville blive lavere end bankens mål på 2 procent, hvis renten ikke blev sænket.

Svært at få kredit
"I Storbritanien peger målinger på at faldet i aktivitetsniveauet i erhvervslivet accelererede gennem fjerde kvartal 2008, og at produktionen formentlig vil fortsætte med at falde kraftigt i første del af i år. Målinger blandt detailhandlere og bankens regionale repræsentanter antyder, at de private forbrug er svækket. Udsigterne for både erhvervs- og private investeringer er blevet forværret, og adgangen til kredit for både husholdninger og virksomheder er blevet yderligere strammet, hvilket fører til et behov for yderligere tiltag for at øge udlånet til den ikke-finansielle sektor," skriver Bank of England som yderligere begrundelse for rentesænkningen.

Om en uge ventes Den Europæiske Centralbank, ECB, at følge trop med en rentesænkning på mindst 0,5 procentpoint, hvilket i givet fald vil blive fulgt af Nationalbanken, der dog også har mulighed for at sænke renten selvstændigt.

Den britiske rente på 1,5 procent kan sammenlignes med den danske, der i øjeblikket er på 3,75 procent.