Bagmandspolitiet: Udbytteskattesvindlere på fri fod

Ingen af de svindlere, som har franarret den danske statskasse 6,2 milliarder kroner, er blevet fundet trods en måneds efterforskning. Også pengene er vanskelige at finde, lyder det fra Bagmandspolitiets øverste chef.

Der hænger stadig dystre skyer over efterforskningen af milliardsvindel mod Skat og den danske statskasse. Bagmandspolitiet har hverken fundet pengene eller svindlerne. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en måneds efterforskning af danmarkshistoriens største svindelsag har Bagmandspolitiet hverken foretaget anholdelser eller sigtelser i sagen. De stjålne 6,2 milliarder kroner har man heller ikke kunnet finde og lægge beslag på.

Det er beskeden fra Bagmandspolitiets øverste chef, der for første gang giver en status på den efterforskning, som han har det overordnede ansvar for.

»Vi fortsætter vores efterforskning i højeste gear, og det er en rigtigt vigtig sag, så derfor gør vi alt, hvad der står i vores magt, men jeg har også sagt, at det er en svær sag at efterforske,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet, i daglig tale Bagmandspolitiet.

Når vi ikke har hørt fra jer i en måned skyldes det så, at I ikke har nogen anholdte eller sigtede i sagen?

»Jeg vil ikke gå dybere ind i det, men ja, det kan jeg godt sige. Der er ingen anholdte eller sigtede,« siger Morten Niels Jakobsen til Berlingske Business.

Intet spor af penge eller svindlere

Bagmandspolitiet har heller ikke haft succes med at finde de 6,2 milliarder kroner, som ved hjælp af forfalskede bilag blev franarret statskassen fra 2012 til sommeren 2015, da svindelmistanke fik Skats direktør til at smække kassen i.

»Jeg kan ikke kommentere efterforskningen i sagen, og i denne fase bliver jeg nødt til at holde kortene meget, meget tæt til kroppen, fordi vores primære opgave lige nu er at se, om vi ikke kan finde bare en lille bitte smule af de penge og få dem tilbage i statskassen. Det er det, som er den allervigtigste opgave for os lige nu,« siger Morten Niels Jakobsen og tilføjer:

»Jeg er realist, så for hver krone, vi even­tuelt må få ind, skal vi være meget tilfredse, og vi kæmper benhårdt for det,« siger han.

Svindlerne – eller medskyldige – har angive­ligt fået udbetalt pengene til kontonumre, som de selv har oplyst på blanketter, de har indsendt til Skat. Præcis, hvad der gør efterforskningen af de elektroniske spor vanskelig, ønsker Morten Niels Jakobsen ikke at kommentere konkret i dag – af hensyn til efterforskningen. Han vil dog gerne fastslå, at rammerne for efterforskningen er tilstrækkelige.

»Vi er 130 mand ansat herinde, og jeg prioriterer benhårdt ressourcerne hver dag sammen med andre chefer. Jeg kan ikke konkret sige, hvor mange vi har på sagen, men vi har sat nogle af de dygtigste folk på sagen, og det er en bred palet med politiefterforskere, jurister og andre akademikere.«

Har I afsat flere eller færre end ti mand til sagen?

»Jeg vil ikke gå ind og diskutere antallet, men vi er 130 i organisationen, og der er forskellige måder at bistå på. Der er et meget solidt efterforskningshold, der er sat ind, fordi det er en meget vigtig, men også en meget svær sag. Som jeg allerede udtalte, da vi fik sagen: det bliver op ad bakke det her,« siger Morten Niels Jakobsen.

En måneds efterforskning

Det er i dag en måned siden, at Skat og Bagmandspolitiet udsendte en fælles presse­meddelelse, hvoraf det fremgik, at 6,2 milliarder kroner efter alt at dømme var blevet frastjålet den danske statskasse. Af pressemeddelelsen fremgik også, at der ville blive sat betydelige kræfter ind for at opsnuse gerningsmænd og penge i den usædvanlige svindelsag.

»Statskassen og samfundet er muligvis blevet frarøvet meget betydelige værdier – derfor er vi naturligvis yderst interesserede i at få afdækket, om der er grundlag for at gøre et strafferetligt ansvar gældende. Vi står nu foran en vigtig efterforskningsfase. Jeg forudser, at det bliver et langt sejt træk at finde ud af, hvad der er foregået,« udtalte statsadvokaten i meddelelsen, der er dateret 25. august – det vil sige dagen efter, at politianmeldelsen angiveligt blev indgivet af Skat.

Samarbejde mellem Skat og politiet

Morten Niels Jakobsen tilføjede i pressemeddelelsen, at han »var meget glad for«, at Skat havde »tilkendegivet at ville bistå i størst muligt omfang, da et sådant samarbejde er af stor betydning for den videre efterforskning«.

»I en sag af denne karakter er det afgørende med et tæt myndighedssamarbejde. Derfor vil SØIK (Bagmandspolitiet, red.) arbejde tæt sammen med Skat i det videre forløb blandt andet med henblik på at klarlægge de faktiske forhold i dette sagskompleks,« udtalte han.

Berlingske Business har spurgt i Skat, hvad man konkret har bidraget med til efterforskningen. Men fra Skats presse­afdeling er svaret, at man ikke ønsker at kaste lys over det spørgsmål på nuværende tidspunkt.

Da politi­anmeldelsen blev indgivet for en måned siden, kom det frem, at Skats Interne Revision skulle bruge fire uger på at undersøge, hvordan der kunne stjæles 6,2 milliarder kroner fra statskassen, før nogen fattede mistanke og greb ind. Skatteministeriet har oplyst, at man fredag vil fremlægge undersøgelsen.

Flere politikere har allerede meddelt, at de ønsker, at der bliver placeret et ansvar i sagen.